Nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE își pune la butonieră o altă companie de stat

Nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE își pune la butonieră o altă companie de stat

USR sesizează CCR cu privire la nou proiect de lege prin care coaliția PSD-ALDE își pune la butonieră încă o companie de stat. De data aceasta este vorba despre Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor Sub Presiune (CNCIR).

“A fost votată o lege prin care s-a creat o vacă de muls pentru sinecuri politice, transferându-se mai multe competențe de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune a Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) la CNCIR, companie care a fost inclusă pe lista extinsă a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții”, a declarat Cristina Prună, deputat în cadrul Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților.

ISCIR este o instituție de specialitate care verifică măsurile de funcționare în condiții de siguranță a cazanelor cu abur cu apă caldă sau similare, a recipientelor care lucrează cu presiune, a macaralelor și a altor mecanisme de ridicat, cum ar fi ascensoarele.

Prin proiectul de lege s-au transferat de la ISCIR, o instituție a statului, către CNCIR, o societate comercială unde statul român este unicul acționar, mai multe prerogative. În plus, se consfințește prin lege că CNCIR nu își poate schimba niciodată structura acționariatului, iar faptul că această companie este profitabilă se datorează strict faptului că exercită un monopol în activitatea de control și poate stabili discreționar orice tarif dorește.

Este de notorietate faptul că, și la această companie de stat, s-a aplicat aceeași rețetă, prin care oameni apropiați cercurilor de influență de la guvernare au fost propulsați în consiliile de administrație, deși nu aveau niciun fel de competență, profitând de rolul cheie pe care CNCIR îl exercită.

Sesizarea a fost semnată de deputații USR, alături de cei de la PMP și de cei neafiliați. Argumentele de neconstituționalitate invocate se referă la reglementarea prin lege a unor măsuri administrative, specifice hotărârilor de guvern, precum și stabilirea atribuțiilor unei anumite societăți comerciale prin lege, încălcându-se astfel principiul separației puterilor în stat.