Deputatul Silviu Dehelean, avertisment: Se pun bazele Jandarmeriei virtuale

Deputatul Silviu Dehelean, avertisment: Se pun bazele Jandarmeriei virtuale

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, a interpelat ministrul Afacerilor Interne cu privire la o serie de declarații pe care acesta le-a făcut în cadrul Comisiei de apărare de la Senat în urmă cu 2 luni. Doamna ministru Carmen Dan și-a anunțat atunci ”intreaga disponibilitate” de a începe controlul asupra rețelei de socializare Facebook și de a iniția demersuri împotriva celor care se exprimă împotriva politicienilor. Prin răspunsul său, ministrul Carmen Dan confirmă: Ministerul Afacerilor Interne acționează și împotriva celor care protestează pe Facebook.

”Ne-am obișnuit cu propunerile cel puțin excentrice, dacă nu chiar nedemocratice, ale unor parlamentari ai Puterii, precum senatorul Brăiloiu, președintele comisiei de Apărare din Senat. Ne-am resemnat cu gândul că aceștia au probleme de adaptare la cadrul democratic, chiar dacă, biologic vorbind, sunt oameni care s-au maturizat după decembrie 1989. Însă dincolo de parlamentarii care visează să controleze internetul după un model patentat în Coreea de Nord, poziționarea ministrului Afacerilor Interne nu este doar criticabilă, ci de-a dreptul periculoasă. Pentru că propuneri parlamentare fanteziste sau cu nostalgii totalitare am mai întâlnit, însă niciun ministru de Interne nu a intrat asumat și total într-o astfel de campanie împotriva libertății.

La paravanul securității naționale – în orice regim totalitar sau măcar autoritar – sunt încălcate drepturile individuale. Doamna Carmen Dan, în răspunsul trimis, mă asigură că vrea să controleze Facebook, însă doar pentru a combate ”amenințările și instigările la violență”. Ceea ce ar putea părea rezonabil, nu? Cu siguranță. Însă atitudinea din ultimii ani de guvernare și intervenția brutală împotriva manifestanților pașnici ne-au demonstrat că Partidul Social Democrat poate vedea oricând și oriunde o ”amenințare”.

Poate doamna Carmen Dan va considera o amenințare la adresa partidului orice mesaj antipesedist. Să ne amintim cum a reacționat Poliția, la ordinul doamnei ministru, fără măcar să citească legea înainte, în cazul numărului de înmatriculare din Suedia. E doar un exemplu, cel mai facil.

Poate orice persoană care crede că Poliția și Jandarmeria nu trebuie să devină intrumente politice la îndemâna unei doamne fără competențe certe va fi considerată o amenințare și tratată în consecință. În fond, nu cu mult timp în urmă, aceiași pesediști încercau să își contruiască  o lege care să îi protejeze și de huiduieli, punându-se la egalitate cu simbolurile naționale.

Nimeni nu își dorește propagarea violenței. În mediul online sau oriunde altundeva. Dar nici Partidul Social Democrat și nici doamna Carmen Dan nu au demonstrat că pot face diferența între o amenințare și o nemulțumire. Altfel, poate, nu ar fi trimis trupele de jandarmerie împotriva unor cetățeni pașnici, pe 10 august. Așa cum se pregătesc să o facă acum, din nou, în mediul virtual”, a declarat deputatul Dehelean.