Scrisoare deschisă către primarii județului Iași – Revitalizarea culturii în mediul rural

Scrisoare deschisă către primarii județului Iași – Revitalizarea culturii în mediul rural

Senatorul USR Dan Lungu transmite un semnal de alarmă primarilor comunelor din județul Iași, în ceea ce privește revitalizarea culturii în mediul rural. Îndemnul acestuia este ca primarii să întocmească, pe baza bugetelor anului 2019, Programe pentru acordarea de finanțări nerambursabile, aplicând Legea 350/2005 (lege care vizează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități de interes general și care pot fi accesate atât de asociații și fundații, cât și de către persoane fizice – fără scop patrimonial).

Redăm integral scrisoarea senatorului USR Dan Lungu:

În atenția,
Primarilor din județul Iași,

Doamnelor și Domnilor Primari,

În anul Centenarului s-a vorbit extrem de mult despre istoria și bogăția culturală a poporului român. Faptul că ne concentrăm pe proiecte importante care, deseori, au drept centre de dezvoltare marile orașe, nu este un lucru de condamnat. Trebuie însă să ținem cont și de o anumită dezvoltare armonioasă în întreg spațiul social și să încercăm să echilibrăm această balanță a investițiilor pe care suntem dispuși să le facem în valorile noastre. Vreau, așadar, să vă aduc în atenție absența vieții culturale și a consumului cultural scăzut din mediul rural.

Statistic, în ultimii ani, conform informațiilor prezentate în presă, România este țara cu cel mai scăzut apetit pentru cultură din Uniunea Europeană, „mai puțin de 30% dintre români participând, în decursul unui an, la cel puțin un eveniment cultural sau sportiv”. Nu este un secret pentru nimeni faptul că în mediul rural statisticile arată chiar mai rău, mass-media prezentând date care arată că „în mediul rural, 74,7% dintre români nu au mers deloc la cinematograf”. Aceste lipsuri nu pot fi puse pe seama dezinteresului, întrucât lipsa proiectelor culturale desfășurate în mediul rural joacă și ea un rol extrem de important.

Doamnelor și Domnilor Primari, vă scriu acest mesaj în calitate de senator al României, de membru al comunității culturale din această țară, dar în primul rând în calitate de cetățean care crede în revitalizarea culturii în mediul rural. Aveți ocazia, dacă și dumneavoastră credeți în schimbare, să faceți ceva pentru încurajarea acestei revitalizări. Una dintre soluțiile problemei, care ar mări ritmul acestei vieți culturale, ar putea fi alocarea, în proiectul bugetului local, a unui fond pentru cultură care să poată fi accesat de către asociaţiile, fundaţiile, precum şi de către persoanele fizice – fără scop patrimonial, care au ca scop desfășurarea unor activități culturale, cu impact semnificativ asupra cetățenilor și vieții comunitare. Acest lucru ar fi facilitat prin Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Nu trebuie să ezităm în fața unei asemenea șanse care ar putea schimba semnificativ viețile și cariera copiilor și tinerilor talentați din comunele dumneavoastră.

Prin urmare, vă scriu cu speranța că veți aloca aceste fonduri în proiectele bugetelor viitoare și că ele vor putea fi accesate de către cetățenii implicați, asociații și fundații care doresc să pună umărul la treabă. Întocmiți, pe baza acestui buget, un Program pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2019. Împreună putem să dovedim faptul că geniile nu se nasc numai în marile orașe! Șirul marilor personalități ale României născute la țară, cu nume precum Enescu, Creangă, Luchian sau Brâncuși, nu s-a întrerupt odată cu trecerea lor în neființă, ci a rămas deschis. Lor să li se poată alătura în istorie și nume nedescoperite încă, din comunitățile la cârma cărora vă aflați, dar pentru asta trebuie să le dați o șansă.

Cu cele mai bune gânduri,
Dan LUNGU,
Senator USR de Iași