USR, primul grup parlamentar care se întâlnește cu reprezentanții asociațiilor de locatari, după intrarea în vigoare a Legii 196/2018

USR, primul grup parlamentar care se întâlnește cu reprezentanții asociațiilor de locatari, după intrarea în vigoare a Legii 196/2018

USR este primul grup parlamentar care a răspuns solicitării reprezentanților asociațiilor de proprietari reuniți în Liga Asociațiilor de Proprietari HABITAT  pentru a discuta direct implicațiile aplicării Legii 196/2018, care vizează organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Noua lege vine cu o serie întreagă de noi reguli stricte pentru cei care locuiesc la bloc, iar sancțiunile pentru cei care nu le respectă sunt drastice.

Senatorul USR Silvia Dinică și Consilierul General USR din cadrul Primăriei București, Matei Țugui, Elena Iancu consilier la Primăria Sector 4 s-au întâlnit azi, la Parlament, cu peste 50 de reprezentanți ai Ligii Asociațiilor de Proprietari HABITAT. În timpul discuțiilor, reprezentanții Ligii au scos în evidență problemele pe care Legea 196/2018 nu le rezolvă precum și acele aspecte care, în opinia lor, sunt de natură să blocheze activitatea unei asociații de proprietari.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari – Habitat a afirmat că Legea 196/2018 are multe aspecte ce sunt de-a dreptul inaplicabile. “Legea în ansamblu ar trebui abrogată și cerem sprijin pentru adoptarea unor reglementari  în care să fie un echilibru între interesul individual și binele comun”, susține Mihai Mereuta.

“Cei mai mulți romani din mediul urban locuiesc în apartamente, la bloc. O astfel de lege afectează viață a sute de mii de oameni și nu ne este indiferent dacă o prevedere legală proastă poate lăsa zeci de mii de familii fără apă, fără gaze, fără căldură sau în imposibilitatea de a-și asigura corespunzător întreg imobilul. Problemele asociațiilor de proprietari sunt și problemele noastre, aici – în Parlament – și la noi, la fiecare acasă”, spune Senatorul USR Silvia Dinica.

“Mi-aș fi dorit ca toate criticile dumneavoastră să fi ajuns la mine anterior intrării în vigoare a acestei legi, pentru că doar atunci putea fi contestată la Curtea Constituțională de parlamentarii USR. Avem de altfel numeroase exemple în care CCR ne-a admis sesizările de neconstituționalitate și a anulat legi în totalitate (ex. Codul administrativ) sau parțial (ex. Legea de modificare și completare a Codului de procedura penală, cu 64 de articole în neregulă). În prezent, posibilitățile de sesizare a CCR sunt destul de limitate. Ori obțineți sprijinul Avocatului Poporului, singura instituție care poate ataca direct la CCR articole din legile aflate deja în vigoare, ori intentați procese și invocați excepții de neconstituționalitate a articolelor care sunt esențiale pentru soluționarea acestora, pe care instanța judecătorească poate să le trimită sau nu la CCR, în funcție de cum consideră ca sunt întemeiate sau nu. Ceea ce pot face deputații și senatorii USR este să redacteze o propunere legislativă care să elimine și să amelioreze articolele injuste, însă pentru ca aceasta să producă efecte trebuie să obținem sprijinul parlamentarilor din alte partide, inclusiv din cele aflate în coaliția de guvernare. În acest sens, este esențial ca dumneavoastră să purtați discuții și cu aceste grupuri parlamentare, dată fiind reticenta manifestată de PSD și ALDE față de propunerile legislative ale opoziției”, transmite juristul USR Mihai Badea.

Din Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat fac parte peste 15.000 de asociații de proprietari din 31 de județe. 47 de organizații neguvernamentale (asociații, fundații, federații, uniuni) reprezintă proprietarii / asociațiile de proprietari în cadrul Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.