Programul Național Prima Lumină. USR propune soluții pentru cei 13.000 de copii care trăiesc și învață la lumânare

Programul Național Prima Lumină. USR propune soluții pentru cei 13.000 de copii care trăiesc și învață la lumânare

Senatoarea USR Silvia Dinică și deputații Cristian Ghinea și Tudor Pop lansează Programul Național Prima Lumină. Proiectul propune instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza costurilor mult prea mari determinate de distanța mare față de cel mai apropiat punct de distribuție a energiei electrice sau din cauza faptului că familiile se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili.

Cu ajutorul voucherelor de lumină, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziționa un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, hidro sau eolian) sau, acolo unde soluția este posibilă și mai rentabilă, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică.

“Există județe unde raportul caselor fără electricitate și numărul copiilor este de unu la unu sau chiar mai mult. Situația este dureroasă pentru că în aceste case neracordate la rețeaua electrică trăiesc mulți copii care își duc viața privați de beneficiile pe care racordarea la electricitate le aduce – nu au lumina, nu pot avea un calculator și din astfel de motive sunt excluși de societatea în care cu toții trăim. În timp ce scriem legi și dezbatem trebuie să ne gândim că este necesar să luăm atitudine cât mai repede, deoarece aceste vieți se scurg. Pentru ei timpul trece și viața se întâmplă“, a declarat Silvia Dinică.

USR subliniază că voucherele ar urma să fie distribuite prin primării și nu vor putea fi vândute. Un auditor energetic/auditor social, contractat de primărie, va stabili soluția optimă la care se va conecta locuința, iar sumele primite se vor diferenția în funcție de soluția identificată.

Voucherul de lumină va avea o valoare care să poată acoperi costul unui sistem verde de bază (fotovoltaic, hidro sau eolian), care să asigure suficientă energie pentru iluminat și consumatori mici (frigider, televizor, satelit, radio), sau costurile conectării la rețeaua electrică locală, după caz. Costul mediu estimat este de 7.000 lei/voucher, necesar acoperirii costurilor echipamentelor, dar și costurile auxiliare (transport, instalare etc).

Inițial va exista o etapă pilot, de care vor beneficia 15.000 de locuințe. Programul va avea finanțare atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.

În România sunt zeci de mii de locuințe care nu au energie electrică, în care trăiesc și învață la lumânare 13.000 de copii. Fenomenul este răspândit și are efecte profunde. Autoritățile nu cunosc situația completă, iar datele anterioare sunt neclare. Numărul gospodăriilor neelectrificate era de 67.738 la nivelul anului 2006, 287.434 în 2011 (potrivit recensământului) sau 98.871 în 2012.

Senatoarea Silvia Dinică și deputatul Cristian Ghinea au demarat seria de ateliere pe teme sărăciei energetice din octombrie 2017. La întâlniri au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai marilor actori de pe piața de energie, precum și ai organizațiilor nonguvernamentale.

Atelierele au avut ca obiectiv împărtășirea experienței proprii în domeniu, schimbul de informații relevante, precum și identificarea de măsuri și soluții ce pot fi inițiate și/sau adoptate pe termen scurt, mediu și lung în scopul creșterii eficienței energetice din România.

Ca urmare a atelierelor, în această sesiune parlamentară vor fi depuse două proiecte legislative care vizează realizarea Planului Național de Acțiune în cazuri de sărăcie energetică și acordarea de tichete pentru racordarea la rețeaua de energie electrică.

Proiectul va rămâne în dezbatere publică 2 săptămâni, după care va intra în circuitul parlamentar.

Consultă proiectul aici – Proiect Prima Lumină