Discurs Dan Barna la dezbaterea finală de la Brașov pentru europarlamentare

Discurs Dan Barna la dezbaterea finală de la Brașov pentru europarlamentare

Bună ziua și bine ați venit la acest eveniment extraordinar! Am emoții, pentru că în timp ce stăteam și treceam prin fișele pentru acest discurs și mă uitam la acest ecran superb și la acești colegi superbi de-o parte și de alta a scenei, mă uitam la voi și am realizat cât de mult am reușit să creștem împreună într-un termen în care alte partide, poate, de-abia își găsesc sedii. Acesta este un rezultat de care sunt foarte mândru.

Vreau să încep acest discurs mulțumind colegilor din Brașov. Mulțumesc Irineu, Allen, filialei Brașov. Mulțumesc și colegilor din echipa centrală, care au făcut ca acest eveniment care arată cum USR devine cu fiecare zi mai puternic, mai credibil și mai consistent. Acești colegi au creat acest eveniment care sunt convins că până la finalul zilei va fi un nou moment de referință în istoria noastră de partid tânăr și energic.

Văd în sală și vor fi în sală oameni care inspiră și reprezintă spiritul USR: Mihaela Ivan, sufletul strângerii de semnături, întâi pentru #farapenali, acum pentru #oameninoi. Va fi alături de noi, dacă nu este deja, Andrei Covaci, sufletul voluntarilor. Este Doru Oprea, victimă a violențelor din 10 august, care a părăsit din păcate țara pe care a vrut să o salveze dar care a ales să-l împuște. Mă bucur că rămâne alături de USR în cea mai mare filială, cea mai emoționantă filială, filiala celor plecați de-acasă dar care nu renunță la țară, USR Diaspora. 

Nu întâmplător am ales ca dezbaterea finală să se întâmple la Brașov. Sunt bucuros să fiu aici, Brașvul nu este doar județul care a adb la #fărăpenali, peste 43.000, aproape dublu față de scorul obținut la alegerile parlamentare din 2016. Ceea ce arată că filiala Brașov este una dintre cele mai puternice și mai consistente filiale ale partidului nostru. Și de aceea sunt foarte bucuros să fiu aici și spun asta cu mândria unui membru al filialei Sibiu.

În urma alegerilor, Tudor și Allen au ajuns în Parlamentul României, unde se luptă împreună pentru aeroportul din Brașov, o investiție necesară pentru creșterea economică a județului. Se luptă și pentru reforma legislației electorale în cazul lui Tudor și pentru îmbunătățirea legislației în domeniul mediului în cazul lui Allen și echipei minunate de la clusterul de mediu, ambele priorități asumate de USR.

Unde suntem noi acum? Au trecut doi ani de când am intrat în Parlament și în consiliile din București. Au fost doi ani intenși, în care ne-am transformat din cetățeni activi în politicieni mânați de dorința de a face bine semenilor. Foarte puțini dintre noi ne imaginam acum trei ani că vom ajunge la un astfel de eveniment, făcând ceea ce facem, pentru că noi știam cu toții că politica este un lucru murdar, politica nu o fac oamenii serioși de calitate, politica o fac nemernicii și iată, am ajuns să avem o politică făcută de nemernici și am ajuns să fie nevoie ca oamenii decenți să facă politică. Pentru asta vă felicit pe fiecare dintre voi individual, pentru puterea de a vă implica în această luptă pe care o parcurgem împreună.

În acești doi ani în care am văzut de aproape, în administrația publică locală și în Parlament, cât de puțin au de oferit PSD și ALDE românilor. Cât de mult nu le pasă de cetățeni, cât de mult este vorba despre ei înșiși și atât, cât de mult este vorba astăzi în România despre un singur om și atât. Privind acest bilanț la doi ani, sunt foarte sigur că ceea ce conduce acum România este reprezintă trecutul, trecutul școlilor murdare, spitalele cu bacterii și drumurile desfundate.

Acesta a fost trecutul dar viitorul e al nostru, al oamenilor noi din politică, al oamenilor care sunt azi pe scenă, al celor care îi susțin din public, a celor peste 6.000 de membri USR care s-au implicat în acest partid înțelegând că România nu poate fi salvată altfel decât implicându-ne.  

Îmi doresc școli atente la copiii noștri. Îmi doresc, ca și voi spitale care să ne vindece, nu care să ne îmbolnăvească. Și îmi doresc transport public coordonat și integrat între localități legate între ele de autostrăzi și nu de drumuricu hârtoape. Acestea nu sunt doar dorințele mele și ale membrilor USE, acestea sunt dorințele de normalitate ale unui popor european, care a dovedit la ultimul eveniment electoral că este un popor european și vrea să rămână în Uniunea Europeană.

Am asistat zilele trecute în Parlamentul României la un moment pe care nu mi-l puteam imagina în urmă cu doi ani. Parlamentari ai României care propovăduiau ideea ruperii și îndepărtării de Uniunea Europeană, ideea de sfidare a unei familii care dacă suntem obiectivi, ne-a găsit în noroi și ne-a lăsat în niște drumuri la momentul acesta.

Cred că este foarte important, în acest moment, istoric, ca România să rămână pe traiectul european și USR va face acest lucru cu toate resursele și cu toată energia. Pentru că eu îmi doresc o Uniune liberă, sigură, puternică, cu state solidare, o Uniune în care România să poată să se dezvolte și să înflorească ca un membru al acestei familii în care credem foarte mult.

Cu această ocazie, poate e nevoie pentru România în aceste zile să vorbim de un nou Acord de la Snagov. USR va milita pentru o astfel de dezbatere și pentru un astfel de acord. Este o invitație adresată tuturor partidelor pentru că se pare că ideea că ne-am plictisit cu binele european, că ar fi bine să experimentăm fanteziste viziuni regionale, începe să prindă importanță. Și atunci, poate e important pentru noi ca țară să ne mai asumăm odată ceea ce ne-am asumat în urmă cu câțiva ani. Ideea unui acord pentru valori europene și pentru direcția europeană cred că este un element care ar trebui să apară în dezbaterea publică.  

România este membră a Uniunii Europene și asta e o oportunitate. Folosim însă puțin din resursele pe care le avem, nu folosim fondurile structurale și sunt convins că dezbaterea de astăzi va avea în vedere și acest subiect. USR consideră că acum este nevoie de alegeri anticipate, cât mai curând. Nu avem ce surpriză plăcută să mai întâlnim de la acest Guvern de incompetenți, nu avem de ce să mai stăm încă niște luni până să acceptăm ca avem un Guvern care nu poate să genereze nimic pozitiv pentru România. Din această perspectivă, așteptările nostru sunt și depunem toate eforturile în acest sens, ca acest Guvern să plece cât mai repede de la conducerea României. Este nevoie de un Guvern profesionist care să asume nu doar președinția Consiliului, dar este nevoie de un guvern care să reașeze România pe o direcție firească și acest lucru nu se poate întâmpla cu actuala majoritate guvernamentală. Știm foarte bine lucrul acesta, de aceea, poziția USR este constantă, pe linia alegerilor anticipate, care sunt singura soluție prin care România poate să iasă din noaptea neagră democratică în care a târât-o Liviu Dragnea. 

Revin la lista pentru alegerile noastre interne, lista pentru europarlamentare. Pentru mine, aceste alegeri interne reprezintă momentul zero al democratiei interne pentru partidele din România. Este o schimbare de paradigmă, care sunt convins că va genera forță de exemplu pentru cei care vin din urmă și pentru partidele noi care urmează să activeze în spectrul național. Pentru că sincer cred că  membrii unui partid au libertatea și dreptul de a își alege conducătorii și reprezentanții și exact asta facem noi aici. 

Dar mai avem un instrument de fapt care ne face speciali: capacitatea și acceptarea faptul că deciziile majore trebuie și le luăm împreună. Inclusiv prin referendum intern, atunci când a fost cazul, și am văzut că inteligența colectivă a USR a avut dreptate, ceea ce este firesc până la urmă într-un sistem democratic. Acesta este un lucru extraordinar.

Suntem cel mai pro-european partid și spunem asta deseori. Cel mai pro-european partid. O spun recunosc, cu plăcere, în emisiuni și în interviuri, și o spun de câte ori am ocazia pentru că acolo simt că suntem împreună. Poate aici nu e nevoie să o spun. Pentru că aici noi, împreună, chiar simțim că așa este. Fiecare dintre noi știm lucrul acesta și nu trebuie să ne mai spună nimeni altcineva pentru că o simțim. 

Vreau să închei spunându-vă că sunt foarte mândru să fiu aici, alături de voi, alături de candidații noștri. Sunt convins că voi sunteți noua generație de politicieni a României, sunteți generația va duce USR la guvernare și suntem partidul care va duce România mai departe în Europa. Vă doresc mult succes, am emoții alături de voi. O zi bună și inspirație tuturor!