USR cere explicații pentru condițiile din adăpostul pentru câini de la Onești

Condițiile din adăpostul pentru câini fără stăpân din Onești, județul Bacău, au stârnit un val de indignare în spațiul public. În urma imaginilor alarmante care circulă pe internet, senatorul USR Allen Coliban îi solicită primarului Nicolae Gnatiuc să ofere informații despre funcționarea adăpostului și măsurile luate în anii 2017 și 2018.

Informațiile solicitate se referă la contractul de concesiune a serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, precum și la contractele adăpostului pentru asistență medicală veterinară. De asemenea, solicitarea cuprinde bugetul adăpostului, numărul câinilor eutanasiați, cei sterilizați, precum și cel al câinilor dați spre revendicare și adopție. De interes public mai sunt, de asemenea, rapoartele lunare trimise către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar și registrul special al adăpostului, vizat de medicul veterinar, în care se regăsesc toate detaliile legate de fiecare câine fără stăpân în parte.

“Cruzimea față de animale este absolut condamnabilă și nu trebuie trecută cu vederea. Semnalele pe care le primim din teritoriu sunt îngrijorătoare și ne preocupă faptul că mulți câini fără stăpân nu sunt tratați cum se cuvine în perioada cât sunt ținuți în adăposturi. Situația lor trebuie urgent îmbunătățită, iar autoritățile locale trebuie să se implice cu seriozitate în tratamentul câinilor”, a declarat senatorul Allen Coliban, membru al Comisiei pentru Mediu.
Voluntarii care au mers la adăpostul de la Onești au reclamat faptul că animalele sunt numai piele şi os, însetate şi bolnave. Imaginile distribuite de aceștia au stârnit furie în rândul publicului larg.

În prezent, legea prevede ca animalele fără stăpân să fie eutanasiate în termen de 14 zile de la capturare în cazul în care nu au fost revendicate sau adoptate în acest timp.

Protecția animalelor fără stăpân este un subiect important pe agenda Uniunii Salvați România care a inițiat un grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației în domeniu. În prezent, grupul se ocupă cu strângerea datelor cu privire la adăposturile pentru câini fără stăpân din România și cu elaborarea unei strategii comprehensive.