Fondul Suveran de dezvoltare și investiții: declarat neconstituțional dar împins prin OUG

Fondul Suveran de dezvoltare și investiții: declarat neconstituțional dar împins prin OUG

După un proiect de lege dezastruos și neconstituțional depus de coaliția de guvernare PSD – ALDE, Guvernul a depus un nou proiect pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții.
Ieri, s-a adoptat o Ordonanță de Urgență care pune baza pentru mai multe fonduri suverane. Și, totuși, de ce atâta grabă? La fel ca în cazul primului proiect depus numai de parlamentarii PSD-ALDE, și în cazul ordonanței, există potențial de a fi declarată din nou neconstituțională întrucât tocmai acest caracter urgent nu se justifică. În plus, acest proiect a fost făcut într-un mod netransparent fără dezbateri publice anterioare.
„Guvernul susține că toate aspectele negociate cu Eurostat au fost incluse în „noul” proiect de ordonanța dar nu se știe ce discuții au avut loc. De asemenea, Guvernul a susținut faptul că fondurile se vor supune reglementărilor guvernanței corporative, care prevede ca managementul companiilor de stat să fie asigurat de profesioniști, nu de persoane numite pe criterii politice. În același timp, ne aducem bine aminte cum anul trecut coaliția de guvernare PSD-ALDE a vrut să dea liber numirilor politice. Ne așteptăm, deci, ca acest lucru să se întâmple și de data aceasta”, transmite senatoarea USR Silvia Dinică.
Mai mult decât atât, este posibil ca prin acest fond să se mascheze un deficit bugetar mult mai mare. Din el, vor fi finanțate proiecte mari ale statului – autostrăzi, spitale – unde statul va fi beneficiar. ,,Fondul ar trebui să fie un mecanism independent. Ar trebui să seteze niște obiective și niște priorități foarte clare. Mai exact, fondul ar trebui să conducă și să contribuie la apariția a numeroase companii inovative și să funcționeze conform regulilor existente pe piață. În Polonia, de exemplu, lucrurile s-au întâmplat treptat – s-a început mai întâi cu o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, a fost stabilit cadrul legislativ, s-au setat instrumente flexibile s.a. În România, însă, Guvernul vrea să le facă pe toate dintr-o dată numai că interacțiunea dintre stat și companii este încă greoaie. Avem nevoie de condiții adecvate între investitori și administrație,, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.
Fondurile suverane nu trebuie să fie ale politicului ci trebuie să se subordoneze regulilor pieței. După Ordonanța de Urgența va urma emiterea Hotărârii de Guvern care va cuprinde companiile de stat ce vor contribui la fond.