Senatorii USR au votat împotriva baronizării ANAF

Senatorii USR au votat împotriva baronizării ANAF

Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative privind reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Propunerea legislativă a UDMR prevede revenirea organizării ANAF la nivel județean, cum era înainte de 2013, reînființând direcțiile financiare de la nivel judeţean.

„Argumentul că prin aceasta ANAF vine mai aproape de contribuabil sau antreprenor este fals. Contribuabilul nu are de ce să se ducă fizic la ANAF pentru o hârtie și o ștampilă în anul 2018, când mai toată Europa a trecut la e-guvernare și când toate documentele între contribuabil și ANAF ar trebui să circule on-line. ANAF a primit de la Banca Mondială peste 200 de milioane de lei pentru modernizare, din care nu a reușit să cheltuiască decât un sfert, preferând să țină captive firmele care doresc să lucreze transparent. Ministrul de Finanțe nu pare deranjat de ineficiența ANAF – care colectează cele mai mici venituri ca procent din PIB la nivelul UE! – având, însă, ca prioritate baronizarea instituției, plasarea ei sub controlul baronilor locali.”, spune senatorul USR Florina Presadă.

Conform propunerii, votată de către toate partidele cu excepția USR, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice urmează să se desfiinţeze şi să fie preluate de structurile nou înfiinţate. Direcţiile finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, preiau ca structuri fără personalitate juridică administraţiile pentru contribuabilii mijlocii, precum şi birourile vamale de interior şi de frontieră. Personalul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se preia şi se reîncadrează la direcţiile finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Patrimoniul, arhiva, prevederile bugetare, execuţia bugetară şi orice alte bunuri ale direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sunt preluate de direcţiile finanţelor publice judeţene.

Senatul este prima cameră sesizată, propunerea urmează să fie transmisă la Camera Deputaților, care este cameră decizională.