PSD a arătat semne obscene Opoziției, la propriu, și Uniunii Europene, la figurat. CSM are datoria să arate că există

PSD a arătat semne obscene Opoziției, la propriu, și Uniunii Europene, la figurat. CSM are datoria să arate că există

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, susține că Partidul Social Democrat s-a poziționat astăzi în afara și împotriva Constituției României, încălcând nu doar deciziile CCR, ci și prevederile articolului 148 din legea fundamentală. Existența unui conflict între puterile statului este eviden, iar CSM sau Președintele ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională, arată deputatul Dehelean, care crede că ignorarea recomandărilor din raportul MCV este ilegală.

”Cadrul legal la care ne referim atunci când vorbim despre Mecanismul de Cooperare și Verificare este unul  extrem de bine definit: există Decizia Curții Constituționale a României nr. 2/2012, care stabilește obligația României de a da curs recomandărilor din raportul MCV, și dispozițiile articolului 148 (4) din Constituția României potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării. Astfel, devine clar chiar și pentru un necunoscător de materie juridică că pocnitoarea pentru presă aruncată astăzi de un deputat al Puterii – ne referim la ideea fantasmagorica a contestării MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu poate avea decât un efect advers intereselor României.  Foarte plastic explicat, prin acest demers, PSD a depășit etapă adresării de gesturi obscene Opoziției l-am văzut astăzi pe domnul Iordache, ideolog al gândirii pesediste asupra Justiției, fluturându-și degetele mijlocii de la tribună Camerei deputaților și arată aceleași semne vulgare, metaforic, Uniunii Europene, mai mult, le arată României și românilor.   

Raportul MCV nu prejudiciază statul român, nu incomodează activitatea cetățenilor acestei țări, dar semnalează – e drept! – abuzurile legislative ale unei majorități obsedate de mântuirea penală a liderilor săi.

Sigur că pentru Partidul Social Democrat, partidul cel mai distanțat de principiile statului de drept care a ajuns vreodată la guvernare, ideea respectării regulilor aderării la Uniunea Europeană nu valorează prea mult. Însă Partidul Social Democrat nu este România și, din fericire,  destinul acestei formațiuni nu este unit de cel al statului.  

PSD vrea să conteste raportul MCV sau chiar mecanismul în șine la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a-și apăra propriile politici penale, însă ceilalți actori politici și instituționali au datoria de a proteja România de Partidul Social Democrat și acoliții ALDE, UDMR și grupul minorităților.

Acestea sunt motivele pentru care considerăm că, dacă PSD păstrează aceeași atitudine și refuză să pună de indată în aplicare recomandările din MCV, ar fi oportun dacă nu chiar obligatoriu că Consiliul Superior al Magistraturii sau Președintele României, să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la existența unui conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern, pe de o parte, și CSM, Înaltă Curte de Casație și justiție și Ministerul Public, de cealaltă parte. Motive sunt multe și sunt arătate în Raportul MCV. Considerăm că toți membrii CSM, cu atât mai mult reprezentanții societății civile, sunt chemați să susțină un astfel de demers. În lipsă unei reacții din partea garantului independenței justiției, credem că Președintele României poate solicita Curții Constituționale să se pronunțe explicit asupra obligației statului român de a respectă recomandările din raportul MCV”, a declarat deputatul Dehelean.