Juriștii USR au depus o plângere disciplinară împotriva lui Florin Iordache

Juriștii USR au depus o plângere disciplinară împotriva lui Florin Iordache

Juriștii USR vor depune o plângere disciplinară împotriva deputatului PSD Florin Iordache, care a făcut gesturi obscene în ședința Camerei Deputaților.

USR solicită comisiei juridice, de disciplină și imunități să dispună sancțiunea cea mai gravă pentru încălcarea de către Florin Iordache a normelor de conduită.

În ședința de miercuri a Camerei Deputaților, Florin Iordache a solicitat să ia cuvântul cu privire la legea de adoptare a OUG 90/2018, iar la coborârea de la tribună, a făcut gesturi obscene deputaților USR, prezenți în sală.

Aceste gesturi jignitoare au fost întreprinse în cadrul unei ședințe transmise în direct și cu largă răspândire, de către o persoană ce influențează opinia publică (deputat al României și fost ministru), ceea ce poate încuraja perpetuarea unor astfel de comportamente în societate.

”Utilizarea comportamentelor jignitoare nu trebuie tolerată în niciun caz. Or, atunci când faptele se petrec în plenul Parlamentului României, în cadrul unei transmisiuni video, și sunt săvârșite de un deputat, percepția transmisă publicului este că se poate utiliza violența nonverbală, atât timp cât chiar în cel mai înalt for democratic al țării se regăsesc astfel de comportamente. Concluzia cetățeanului privitor este că exemplul venit de la un înalt demnitar poate fi perpetuat în societate, iar dacă un comportamentul jignitor este scuzabil chiar la cel mai înalt nivel, este scuzabil și în viața de zi cu zi.  O astfel de concluzie este împotriva tuturor normelor de conduită civilizată, împotriva valorilor europene de toleranță, a dreptului la libera exprimare și împotriva principiului supremației legii”, se arată în plângerea USR inițiată de deputații Silviu Dehelean și Stelian Ion.

USR consideră că fapta deputatului Florin Iordache nu numai că încalcă toate normele de conduită impuse acestei funcții prin norme legale, dar aduc și un grav prejudiciu întregului Parlament prin asocierea calității de parlamentar cu săvârșirea de fapte nedemne de acest statut.

Plângerea e întemeiată pe Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, precum și pe regulamentul Camerei Deputaților, iar comisia va stabili gravitatea și sancțiunea care se impune.