PSD se folosește de o hotărâre CEDO într-o nouă încercare de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare

PSD se folosește de o hotărâre CEDO într-o nouă încercare de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare

Senatorii USR au votat împotriva „Propunerii legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, cu deciziile Curţii Constituţionale şi Decizia CEDO din 07 martie 2017 cazul Cerovsek şi Bozicnik contra Sloveniei”. Președintele de ședință, senatorul PSD Claudiu Manda, a fost nevoit să reia votul deoarece la prima încercare de vot nu se înregistrase cvorumul necesar pentru o lege organică.

USR știe foarte clar că legislația națională trebuie să fie armonizată cu hotărârârile CEDO însă nu poate  să nu observe și să nu condamne cinismul cu care deputații și senatorii PSD și ALDE, singurii semnatari ai propunerii legislative,  încearcă să-și salveze liderul de partid, condamnat penal pentru fraudă electorală.

„De altfel, raportul venit azi de la Comisia Iordache, de revizuire a legilor justiției, cu privire la nevoia de armonizare a legislației românești cu cea europeană în urma Deciziei CEDO din 07 martie 2017 in cazul Cerovsek şi Bozicnik contra Sloveniei, întărește și mai mult convingerea că PSD-ul nu vrea armonizarea legislației românești cu cea europeană decât atunci când îi convine lui Liviu Dragnea. PSD nu vrea armonizarea legislației atunci când votează directiva privind combaterea spălării banilor și nu vrea să implementeze recomandările Comisiei de la Veneția, PSD vrea armonizarea cu o decizie luată într-un caz  care are prea puține lucruri în comun cu condamnarea în dosarul Referendumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv.” spune senatoarea USR Florina Presadă. 

În cazul Cerovšek şi Božičnik contra Sloveniei, CEDO a decis că cei doi, hoți de lemne, nu au avut parte de un proces echitabil atunci când judecătorul s-a pensionat după pronunţare, fără să mai motiveze cele două sentinţe. Doar că după pensionarea judecătorului, dosarele au dispărut din instanţă în circumstanţe necunoscute şi au fost, ulterior, reconstituite.  La trei ani de la pronunţare, dosarele reconstituie au fost analizate de doi judecători diferiți care au motivat condamnările pronunţate de judecătorul pensionat, fără să mai reaudieze părţile. Instanțele Slovene au respins apelurile celor doi hoţi fără examinarea directă a probelor. Acestea sunt motivele pentru care CEDO a decis că cei doi nu au avut parte de un proces echitabil.