Senatorii USR se opun indemnizațiilor de pensii pentru aleșii locali

Senatorii USR se opun adoptării de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consiliu județean.

O nouă inițiativă PSD, PMP și UDMR care a ajuns luni pe ordinea de zi a Senatului, prevede că aleşii locali umează să beneficieze de pensie specială începând cu anul 2019, dacă nu au avut o condamnare definitivă pentru fapte de corupție. Pensiile urmează să fie prevăzute distinct în bugetul autorităților locale. Votul final pe această inițiativă a fost amânat, în urma propunerii UDMR, de retrimitere la comisii, pentru trei săptămâni.

În momentul în care senatoarea USR Florina Presadă a încercat să intervină, atrăgând atenția că propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali se referă la pensii speciale, președintele de ședință, senatorul PSD Claudiu Manda, i-a tăiat în mod abuziv microfonul.

„Noi, la USR, am spus mereu că una dintre cele mai mari nedreptăți făcute românilor este existența pensiilor speciale, care nu au nicio legătură cu contributivitatea. Când s-au discutat aceste pensii speciale pentru primari în Comisia pentru Codul Administrativ, am fost singurul parlamentar care a votat împotrivă. Au mai fost astfel de propuneri și în trecut, dar ele au fost declarate neconstituționale. Este evident că toată lumea înceracă să cumpere loialitatea aleșilor locali în vederea alegerilor care urmează în 2019 și 2020. Obiectivele aleșilor locali ar trebui să fie legate de proiecte în interesul comunității, nu în interesul propriu!” spune senatoarea USR Florina Presadă.

USR se pronunță ferm împotriva oricăror forme de privilegii pentru persoane care ocupă funcții în administrația locală sau centrală. USR a avut, anul trecut, o inițiativă legislativă de abrogare a regimurilor de pensii speciale, inițiativă ținută la sertar de către actuala putere.

Săptămâna trecută, CCR a respins Codul Administrativ prin care se introduceau pensii speciale pentru baronii locali. În comisia specială de elaborare a Codului Administrativ, senatoarea USR Florina Presadă a depus sute de amendamente care să înlăture aceste prevederi contrare intereselor românilor. Când USR va ajunge la guvernare, va elimina pensiile speciale, va aduce transparență și responsabilitate în activitatea primarilor și consiliilor locale.