Comisia de la Veneția a confirmat acuzațiile USR împotriva lui Liviu Dragnea

Comisia de la Veneția a confirmat acuzațiile USR împotriva lui Liviu Dragnea

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, susține că plângerea depusă de formațiunea sa împotriva lui Liviu Dragnea, ca urmare a încălcării Codului de conduită al parlamentarilor, este argumentată și de cea mai recentă opinie a Comisiei de la Veneția. Astfel, dacă USR a considerat că președintele PSD încalcă articolul 5 din Codul de conduită (privind obligația parlamentarilor de a anunța atunci când au un interes personal în modificarea legilor), Opinia 930/20 octombrie 2018 a Comisiei de la Veneția confirmă întocmai această acuzație, susține deputatul Dehelean.

”Sintagma legi cu dedicație nu e un simplu slogan anti-PSD. E mai degrabă dictonul politic al lui Liviu Dragnea, omul care și-a pus întreaga influență în scopul rezolvării problemelor sale penale. Începând cu 2017, Partidul Social Democrat, prin grupurile sale parlamentare, a fost pus în slujba votării legilor cu dedicație. Sigur că domni precum Iordache, Nicolicea sau alții de aceeași factură vor susține că au gândit aceste modificări legislative fără a analiza cui anume i-ar putea servi. În fapt, însă, realitatea e mult mai simplă: niciun amendament, oricât de sensibil sau generos ar putea părea, nu a fost inițiat fără a ști cu precizie în ce speță sau cărui justițiabil îi va folosi. Dincolo de toate avertismentele lansate de USR, cea mai recentă Opinie a Comisiei de la Veneția, la paragraful 38, semnalează fenomenul legilor cu dedicație: Comisia nu poate ignora că Parlamentul a adoptat aceste amendamente controversate la codurile penale ce pot afecta direct proceduri judiciare aflate pe rol în care sunt implicați unii parlamentari”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

În timp ce Codul de conduită obligă fiecare parlamentar să anunțe când există un interes personal în modificarea unei legi, domnul Liviu Dragnea a votat în liniște modificarea definiției abuzului în serviciu din Codul penal. Sigur că domnul Dragnea are un proces – și o condamnare în prima instanță – tocmai pentru instigare la abuz în serviciu, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe liderii PSD să susțină că modificările n-au nicio legătură cu problemele penale ale președintelui Camerei.  

”Pentru cei care încă nu știau ce să creadă sau poate refuzau să asculte argumentele Puterii sau ale Opoziției, există acum Opinia Comisiei de la Veneția. Care nu poate fi nici pesedistă, nici useristă. Dar care argumentează public, prin paragraful 38, ceea ce Uniunea Salvați România susține încă de la OUG 13: PSD legiferează pentru sine”, a completat Dehelean.