Fără penali în Funcții Publice este singurul pact pe care USR îl recunoaște și îl susține

Fără penali în Funcții Publice este singurul pact pe care USR îl recunoaște și îl susține

Călin Popescu Tăriceanu și ALDE nu au nicio legitimitate să propună un pact pentru justiție pentru că au contribuit activ, prin amendamente, voturi și acțiunile ministrului Tudorel Toader,  la subminarea independenței justiției și puterii magistraților. Documentul propus de Călin Popescu Tăriceanu este o dovadă a ipocriziei ALDE, dar și a complicității la distrugerea principiului supremației legii pentru a favoriza infractorii.

În realitate, Călin Popescu Tăriceanu este aliatul loial al lui Liviu Dragnea și al PSD și nu de acum, ci dintotdeauna, cel puțin în privința distrugerii Justiției independente.

La fel ca aliatul său Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a încercat, în trecut, desființarea DNA și decapitarea instituțiilor care luptă împotriva corupției. USR nu a uitat că liderul ALDE a condus un guvern care-și făcuse un obiectiv din oprirea luptei anticorupție și că a susținut un ministru al Justiției, pe Tudor Chiuariu, la fel de odios precum cel care deține azi portofoliul, din partea ALDE; Tudorel Toader.

USR denunță documentul lui Călin Popescu Tăriceanu ca fiind un pact al tăcerii si complicității în distrugerea justiției independente. Tăriceanu și ALDE ne propun să nu mai vorbim despre legile justiției și cele penale, încălcarea independenței magistraților de către ministrul său Tudorel Toader, utilizând cinic aceleași principii generoase ale drepturilor civile, folosite ca pretext și de Comisia Iordache care a pus în operă distrugerea justiției independente. Comisia de la Veneția a arătat clar că legile justiției și cele penale rezultate din Comisia Iordache nu au nicio legătură cu directivele și standardele europene în materie de drepturi ale omului și justiție, ci sunt împotriva acestor norme și reprezintă instrumentul anihilării statului de drept.

USR consideră că nu există decât un singur pact validat de societate prin un milion de semnături, dar și de către Comisia de la Veneția în recomandările făcute statului român: Fără Penali în Funcții Publice.

Comisia pentru democrație prin drept de la Veneția a susținut că pentru persoanele care au fost condamnate pentru fapte penale grave, inclusiv corupție sau infracțiuni electorale, este oportună interdicția de a ocupa funcții publice alese sau numite, chiar pentru o perioadă de timp mare și chiar dacă a fost pronunțată o condamnare cu suspendare.

Exercitarea puterii politice de către persoane care au încălcat grav legea pune în pericol principiul legalității care este o precondiție a democrației, consideră Comisia de la Veneția, în poziția pe marginea modificării legilor penale și ale justiției.

Fără penali în Funcții Publice este singurul pact pe care USR îl recunoaște și îl susține.