USR susține exploatarea gazelor din Marea Neagră și investițiile străine, nu și scamatoriile economice ale

USR susține exploatarea gazelor din Marea Neagră și investițiile străine, nu și scamatoriile economice ale

Uniunea Salvați România susține exploatarea gazelor din Marea Neagră și necesitatea investițiilor străine, însă dezaprobă scamatoriile economice ale liderului PSD. După trei săptămâni de amânare și discuții, s-a revizuit, dar nu s-a schimbat mai nimic și s-a votat varianta Dragnea 2 a legii.

USR admite avantajele și potențialul major de dezvoltare a economiei românești prin folosirea resurselor de gaze care pot genera venituri la bugetul de stat, creșterea consumului casnic, dezvoltarea industriei petrochimice și a proiectelor energetice, locuri de muncă bine plătite și transfer de know-how.

Totuși, această lege este umbrită de două aspecte. În primul rând, sistemul de impozitare suplimentar nu a fost îndeajuns de explicat. Nu știm, concret, cu câți bani din taxare se va alege statul la fiecare dintre etapele ciclului de producție. În al doilea rând, banii se vor duce într-un cont special care va fi administrat discreționar, prin hotărâri de guvern. Acest lucru înseamnă că se va hotărî din pixul unor guvernanți unde se vor duce banii respectivi, fără raționamente economice sau criterii de piață.

”Cifrele prezentate de Ministerul Finanțelor denotă în continuare amatorism economic și lipsă de viziune pentru dezvoltarea viitoare a României. Am așteptat să vedem niște estimări și scenarii de preț. S-a vorbit foarte mult de un preţ de referinţă de 130 de lei, însă nu s-a vorbit de preţul de vânzare pe piaţa internă la care de fapt se aplică impozitul special. Ce se întâmplă dacă preţul stagnează sau dacă el creşte? Trebuia să vedem ce poate face România pentru a-şi dezvolta industria petrochimică, industria consumatoare de gaz, să vedem cât timp avem să ne extindem reţelele de gaze la nivel naţional, să vedem ce facem cu consumatorii vulnerabili. Dintr-un proiect de asemenea anvergură pe următorii 30 ani, consumatorii ar trebui să fie primii beneficiari pentru că se vor bucura de pe urma unei mai mari concurențe pe piață”, a explicat deputata USR Cristina Prună.

Strategia fiscală ar fi trebuit să țină cont, în primul rând, atât de interesele bugetare cât și de nevoile reale de dezvoltare a societății. Este totuși bine că s-a ținut, în final, cont de clauza de stabilitate pentru mediul investițional pentru proiectele deja începute, amendament pentru care USR a dat astăzi un vot pozitiv.

Deputații USR au ieșit din sală înainte de votul pe Legea Offshore, în semn de protest după ce PSD a reluat în mod abuziv votul pentru transpunerea în legislație a directivei europene privind spălarea banilor.