România și-a pierdut Parlamentul: Votul democratic nu mai există

România și-a pierdut Parlamentul: Votul democratic nu mai există

Uniunea Salvați România condamnă procedura de vot din Camera Deputaților în privința legii de transpunere a directivei europene privind spălarea banilor și va contesta legea la Curtea Constituțională.

USR contestă decizia PSD de reluare a votului după ce legea nu a întrunit prima dată majoritatea de 165 de voturi. Invocând o falsă eroare a sistemului, PSD a decis reluarea votului, iar în doar cinci minute Dragnea a sunat clopoțelul ca să adune deputații în sală și a făcut presiunii ca toți să voteze pentru. Listele de vot arată că patru deputați și-au schimbat în decurs de cinci minute votul. Camera Deputaților a ajuns un instrument pe care Liviu Dragnea îl folosește după propriile interese.

“În momentul de față nu mai avem Parlament în România, avem doar un vehicul pe care Liviu Dragnea îl folosește după propriile interese. Legea pentru transpunerea directivei a picat la vot în mod regulamentar și totuși liderul de grup al PSD a solicitat repetarea votului la indicația lui Liviu Dragnea și fără niciun argument. Această lege de sugrumare a ONG-urilor este de fapt un târg pe care Dragnea a încercat să-l facă, dar nu a avut votul colegilor săi din Parlament. O vom contesta la CCR și vom ataca inclusiv chestiunea de procedură a acestui abuz groaznic, nu vom închide ochii în fața dictaturii lui Dragnea. Astăzi votul Parlamentului a fost ignorat de un singur om care continuă să transforme România într-un târg de ilegalități”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR reclamă că prin intermediul directivei, PSD vrea să creeze un mecanism de oprimare, constrângere și desființare a fundațiilor și asociațiilor prin birocratizare excesivă și sancționarea acestora cu sume aberante de până la 5 milioane de euro dacă nu vor declara listele cu beneficiarilor direcți.

Proiectul de lege prevede niște obligații care vor duce la blocarea asociațiilor și fundațiilor din România, acestea vor fi forțate ca în viitor să raporteze instituțiilor statului, Oficiului Național al Registrului Comerțului și Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, toți beneficiarii finali.

Toate persoanele de care ONG-urile au grijă, fie că vorbim despre copii abandonați sau persoane bolnave, femei abuzate, asociațiile vor trebui ca în viitor să facă o listă cu toți acești beneficiari și să le raporteze instituțiilor statului sub sancțiuni covârșitoare. 

“Este inadmisibil să folosim discriminarea ca monedă de negociere politică a unor interese. USR a votat împotriva acestei legi pentru că PSD încearcă să transforme societatea civilă într-un furnizor de date și informații pentru statul român. Deși am votat împotrivă, așteptăm vă vedem în acest proiect de lege un element foarte important, interzicerea acțiunilor la purtător, un amendament pe care USR îl susține și așteaptă guvernul să vină cu o inițiativă în această direcție”, a transmis Dan Barna.

USR transmite că asociațiile și fundațiile din România fac un serviciu public iar actuala lege nu face decât să le descurajeze activitatea. USR militează pentru o transparență a asociațiilor însă considerăm esențial anonimatul beneficiarilor.