Viziunea PSD despre sistemele de asigurări: cu cât câștigi mai puțin, cu atât contribui mai mult

Viziunea PSD despre sistemele de asigurări: cu cât câștigi mai puțin, cu atât contribui mai mult

Uniunea Salvați România consideră că trebuie să existe o predictibilitate a măririlor salariului minim pe economie, în așa fel încât aceste măriri să aibă în vedere impactul asupra altor categorii sociale decât angajații cu salariul minim în primul rând, lucrătorii independenți și persoanele fără venituri care nu beneficiază de protecție socială.

Raportarea și, în cazul sănătății, plafonarea asigurărilor sociale și de sănătate la salariul minim, pentru lucrătorii independenți și persoanele fără venituri, trebuie să înceteze. Asigurările sunt contributive, ar trebui să plătim în funcție de cât câștigăm, iar plafonarea acestor contribuții să nu se traducă într-o povară pentru cei mai precari și un privilegiu suplimentar pentru cei deja privilegiați. Altfel, vom deconta peste o generație factura socială a unor categorii întregi cu sănătatea afectată și aflate în imposibilitatea de a se întreține la bătrânețe

Pe lângă faptul că veniturile lucrătorilor independenți actori, artiști vizuali, muzicieni, graficieni, traducători, jurnaliști, muncitori în agricultură, în service-uri auto, în comerț, în construcții etc. sunt prin definiție variabile, fluctuante, o mare parte dintre ei câștigă, la fel ca 46% dintre angajații din România, sume în jurul valorii salariului minim sau puțin sub acesta. E vorba despre aceia dintre ei aflați la început de carieră, tinerii, dar și cei care optează pentru o muncă mai flexibilă pentru că trebuie să aibă grijă de propria familie sau de cei care lucrează în zone defavorizate economic, unde banii în general sunt puțini. Conform statisticilor ANAF, doar aproximativ jumătate dintre cei 1,3 milioane de lucrători independenți înregistrați în România în cel mai recent raport Eurostat au depus declarația fiscală prin care se asigură în sistemul public de sănătate și, în cazul unora dintre ei, în cel de pensii.

Există domenii întregi din zona culturii în care munca este exclusiv sau preponderent de natură independentă, nu salariată: traducerea literară, artele vizuale, cinematografia, chiar ilustrarea de carte. Niciunul dintre cei care lucrează ca independent nu era pregătit ca salariul minim să se mărească din nou în cursul aceluiași an, așa cum a anunțat acum Guvernul, iar mulți dintre ei nu vor mai avea obligativitatea plății contribuțiilor și nu-și vor permite să opteze voluntan nu doar pentru asigurarea de pensie, dar nici măcar pentru cea de sănătate.

„Această guvernare trebuie împiedicată să-i facă pe oamenii care muncesc independent să se lipsească de propriile drepturi, să-și sacrifice accesul la sănătate din cauză că el devine un lux tocmai pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Ca membru în Comisia de cultură care consideră că, fără cultură, nu existăm ca națiune, dar și ca persoană care cunoaște prin propria experiență cât de greu este să te întreții ca artist, cred că avem datoria să ne opunem felului în care Guvernul actual își bate joc de tinerii artiști independenți, a declarat deputatul Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de comunicare în masă și secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.