Propunerea legislativă a senatorului Adrian Wiener, votată în unanimitate de Senat

Propunerea legislativă a senatorului Adrian Wiener, votată în unanimitate de Senat

Plenul Senatului a adoptat în unanimitate, în ședința sa din 22 10.2018, propunerea legislativă a Senatorului USR Adrian Wiener de completarea Legii nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Propunerea legislativă înaintată de Senatorul USR Adrian Wiener pleacă de la premisa că reinserția persoanelor care au săvârșit fapte penale este în directă legătură cu profesionalizarea și capacitatea lor de a fi independenți financiari, în raporturi sociale care să îi țină departe de fenomenul infracțional, să le ofere satisfacție profesională și emoțională.

“Persoanele aflate în evidența serviciului de probațiune constituie grupul social cel mai predispus la reintegrare socială, având în vedere gradul redus de periculozitate a infracțiunii, lipsa izolării de societate, continuitatea relațiilor sociale cu îndrumarea serviciului de probațiune. Astfel, proiectul de lege vine în întâmpinarea problemelor urgente și soluționabile, adresându-se tocmai nevoii de profesionalizare”, transmite senatorul USR Adrian Winer, inițiatorul modificării legislative.

Persoanele aflate în detenție beneficiază de programe de pregătire profesională, în timp ce persoanele aflate în evidența serviciului de probațiune nu beneficiază de aceleași programe de profesionalizare, în ciuda faptului că șansele de reintegrare socială sunt considerabil mai mari decât ale persoanelor care execută pedepse privative de libertate.