România își vinde istoria la fier vechi de Centenar

România își vinde istoria la fier vechi de Centenar

Uniunea Salvați România cere Guvernului să ia toate măsurile legale de a opri vânzarea, la fier vechi, a Canonierei Lt. Cdr. Eugen Stihi, prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari. SC Romtehnica S.A., companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a urcat deja urcat pe platforma SEAP documentele de vânzare, la fier vechi, a navei.

Canoniera „Eugen Stihi” a fost livrată statului român de către Franța, în anul 1920, împreună cu alte trei nave din aceeași clasă, în scopul dragării litoralului național, fiind prima navă militară nouă intrată în serviciul marinei militare a României Mari.

Confiscată de Armata Roșie în Septembrie 1944, nava a fost restituită forțelor navale ale României în 12 octombrie 1945, participând, în iulie 1947, la o campanie de deminare în zona Sulina. Scoasă din serviciul militar în 1956, nava este amenajată pentru cercetări hidrografice, iar în anul 2004 a fost scoasă definitiv din uz. În aprilie 2015, Primăria Mangalia a avut singura inițiativă de transformare în navă muzeu, fiind adoptată Hotărârea Consiliului Local nr. 109, prin care se emitea acordul asupra trecerii navei din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Municipiului Mangalia.

“Faptul că în Anul Centenar, Guvernul României vinde la fier vechi prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari este un afront adus miilor de soldați din Marina Militară care timp de 100 de ani și-au dat viața pentru țara lor. De asemenea, faptul că o navă simbol pentru istoria Armatei Române este vândută la fier vechi în loc să fie transformată într-un muzeu, arată, încă o dată, dacă mai era nevoie lipsa de cultură istorică a acestui guvern. Consider că este o totală lipsă de respect față de moștenirea pe care soldații Armatei Române ne-au lăsat-o. În loc să cheltuim sute de mii de euro pe chermeze festiviste, cu iz electoral, am face mai bine dacă sumele acestea ar fi folosite pentru recondiționarea unor certe simboluri ale României Mari, așa cum este cazul Canonierei Eugen Stihi”, transmite Senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare din Senat.