PSD vrea să exploateze gazele din Marea Neagră folosind „metoda accidentul”

PSD vrea să exploateze gazele din Marea Neagră folosind „metoda accidentul”

Deputata USR Cristina Prună a declarat la Ora Guvernului, unde a fost invitat ministrul Anton Anton, că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi trebuit să fie un exemplu de bune practici între stat și investitori, însă se transformă într-o „scamatorie economică” și seamănă cu „metoda accidentului”.

Redăm integral discursul Cristinei Prună:

 

Motivul pentru care v-am invitat astăzi, în plenul Camerei Deputaților: Legea offshore și valorificarea producției de gaze din Marea Neagră

1. Absența ministrului de la dezbaterile din Comisia de Industrii și la cele din comisiile reunite a fost regretabilă
• Ar fi fost în interesul românilor ca ministerul de resort să susțină proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră, să le explicați românilor importanța lor economică pe următorii 30 de ani ==> chiar în Strategia Energetică publicată în urmă cu o lună scrie negru pe alb că mai avem gaze în producție pentru 14,6 ani
• Ministerul Energiei, alături de cel al Economiei și al Finanțelor, împreună cu ANRM ar fi fost cele mai în măsură instituții să explice de ce avem nevoie de producția de gaze din Marea Neagră. Să explice care sunt planurile pentru a valorifica producția de gaze pe piața internă, pentru a extinde rețeaua de gaze naturale în teritoriu, pentru a încuraja industria petrochimică etc.
• Vă rog să faceți acest lucru, vă oferim astăzi tribuna Parlamentului! Noi, acum, însă, ce-i drept, nu putem să facem planuri pe termen lung pentru că ne-am poticnit la Legea Offshore care, am văzut că a fost pusă mâine pe ordinea de zi a Comisiei de Industrii după ce am aflat din presă că PSD și ALDE au ajuns la o înțelegere.

2. Trăim într-o piesă demnă de teatrul absurdului. Chiar dacă dvs. nu ați spus mare lucru cu privire la legea offshore, au spus suficiente colegii dvs.

• Dl. Vosganian, fost ministru al Economiei, spunea în urmă cu trei săptămâni că acest proiect de lege a ajuns o improvizație și că Guvernul a dat bir cu fugiții. Practic, a fost și cazul dvs., domnule Anton. Până la urmă, e bine că v-ați însușit critica și ați venit în plenul Parlamentului
• Nu spunea și dl Hunor același lucru, că are nevoie de explicații și că vrea proiecții pe termen lung?
• Dar cum rămâne cu aspectul de improvizație? Până la urmă, nu s-a schimbat nimic din forma legii prezentată la Comisie, acum trei săptămâni! Nu spuneați și dvs., cei de la ALDE, că aveți nevoie de cifre? Avem doar niște procente în plus, aruncate pe un colț de hârtie.
• Practic, reinventați matematica! Vrem să vedem în funcție de ciclul de producție, care este sinusoidal, să suprapuneți prețul. Avem nevoie de scenarii, nu ne interesează procentele, ci cât vom câștiga din exploatările de gaze. Cum vom trata consumatorul vulnerabil, cum se vor forma tarifele etc.? Avem nevoie de calcule serioase, nu să scrieți pe colțul mesei 2 procente. Așa se gestionează un astfel de proiect de o asemenea magnitudine?
• Acum, se discută despre o înțelegere a la Caragiale, demnă de Momente și Schițe: numărați procentele cum număra unul dintre personaje steagurile.

3. În ultimele două săptămâni, liderii ALDE s-au arătat extrem de îngrijorați de viitorul exploatărilor de gaze din Marea Neagră, au spus din senin ceea ce USR a spus încă de la începutul anului, că e nevoie de analiza cifrelor, de studii de impact, de prezența tuturor reprezentanților instituțiilor relevante în Parlament. A fost un adevărat spectacol al declarațiilor, ocazie pentru fiecare dintre ei să arate cât de „patrioți” sunt și cât de mult îi interesează binele României pe următorii 30 de ani. Paradisul PSD-ALDE a părut pentru puțin timp bulversat de disensiuni, diferențe de opinii. S-a creat o mică iluzie că opoziția trebuie să fie la masa discuțiilor printr-o întâlnire eșuată a liderilor tuturor grupurilor parlamentare, săptămâna trecută când, se pare, PSD și ALDE s-au înțeles.

4. Concluzii
• Concret, pe Ordinea de Zi, mâine, la Camera Deputaților, s-a strecurat o improvizație iar noi trebuie să o dezbatem. Sperăm să continuați bunul obicei de a veni la Parlament și să fiți prezent la acele dezbateri! La fel și domnul Teodorovici care sper că ne urmărește acum și președintele ANRM
• Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi trebuit să fie un proiect prin care să relansăm economia României, ar fi trebuit să fie un model de bune practici pentru cum ar trebui să colaboreze statul cu investitorii străini. Statul să vină cu o legislație coerentă și cu infrastructură iar investitorii cu know-how și resurse financiare.
• De fapt, Liviu Dragnea / PSD și ALDE ați transformat acest proiect într-o scamatorie economică și procedați la fel ca cei care dau telefoane și cer bani dându-se rude și folosindu-se de drame umane. Dvs. reinterpretați „Metoda Accidentul” ca să cereți votul pe o improvizație.