Cristina Prună: Tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare

Cristina Prună: Tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare

Deputata USR Cristina Prună a participat, pe 17 octombrie 2018, la dezbaterea “Echilibrul dintre cărbune și mediu: Ce înseamnă tranziția justă?” organizată de POLITICO Europe la Bruxelles. În cadrul dezbaterilor, doamna deputat a prezentat perspectiva oamenilor din Valea Jiului cu privire la tranziția energetică justă și a subliniat nevoia de investiții în această zonă.

„Tranziția energetică nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare a proiectelor din zonele miniere. E nevoie să se aloce bani mai ales în infrastructură, pentru a atrage investiții private în noi sectoare și a genera noi locuri de muncă în această zonă monoindustrială.

Platforma regiunilor carbonifere în tranziție e un bun început, schimbul de experiență între regiunile carbonifere înscrise în acest proiect este unul bun, însă e nevoie de mai multă atenție. Experții de la Bruxelles trebuie să vină pe teren, în regiunile miniere, pentru a explica inițiativa și susține aceste regiuni. Altfel, bunele intenții cu care a fost creată această platformă pot rapid să creeze un teren fertil pentru populism și mesaje anti-europene.”, a spus deputata Cristina Prună.

La eveniment au mai participat Corina Crețu – Comisarul european pentru Dezvoltare regională, Marion Labatut – director la Eurelectric, Meghan Richards – director Comisia Europeană și Wendel Trio – director Climate Action Network Europe.