Noul ordin a lui Dragnea pentru ministrul justiției a fost blocarea accesului magistraților tineri în DNA

Noul ordin a lui Dragnea pentru ministrul justiției a fost blocarea accesului magistraților tineri în DNA

USR reclamă că noul ordin a lui Dragnea pentru ministrul justiției a fost blocarea accesului magistraților tineri în DNA și în special în funcțiile de conducere, iar Tudorel Toader l-a executat imediat prin OUG-ul de astăzi pentru modificarea legilor justiției.


După ce ieri seară a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anunțat în această dimineață că OUG-ul pe legile justiției prevede și creșterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul șef al direcției trebuie să aibă minim 15 ani experiență. Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA. Până acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror să fie șef al DNA, iar în prezent este nevoie de 10 ani doar ca să intre în direcție.

USR consideră că nu este o surpriză această prevedere introdusă în OUG, în condițiile în care atunci când a avut de ales pentru conducerea DNA între doi procurori din Constanța, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, în detrimentul unui procuror tânăr care a avut rezultate și s-a remarcat prin dosarele împotriva lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

”Prin acest OUG, Tudorel Toader se folosește de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției, pentru a-și aroga dreptul de a începe anchete disciplinare împotriva procurorilor. Inițial, în proiectul de ordonanță, ministrul putea sesiza Inspecția Judiciară și împotriva judecătorilor, dar s-a răzgândit între timp. Din nou, Tudorel Toader pune presiune pe procurori!”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

USR critică și faptul că Tudorel Toader a anunțat o ”radiografie” a procurorilor detașati în Ministerul Public: toți procurorii care nu îndeplinesc noile condiții și activează la DNA, DIICOT sau Parchetul General, vor fi trimiși înapoi la parchetele locale, deși atunci când au fost detașați la parchetele superioare îndeplineau toate cerințele legii.

”Metoda de lucru a puterii actuale privind modificarea legilor justiţiei se înscrie în acelaşi spirit de „noaptea, ca hoţii” – duminică seara la ora 23 încă erau discuţii, se stabilea modul de funcţionare a justiţiei în această ţară, ceea ce este nu doar revoltător, pentru că asta deja trăieşte România de un an şi jumătate, dar este împotriva tuturor tratatelor la care România este parte”, a declarat președintele USR Dan Barna.