Ce ascunde schimbarea membrilor CES

Ce ascunde schimbarea membrilor CES

Senatoarea USR Florina Presadă avertizează că schimbarea reprezentanților societății civile din Consiliul Economic și Social (CES) ar putea ascunde mai mult decât încercarea de a elimina membrii critici ai proiectelor guvernamentale, o practică oricum folosită frecvent de către PSD de când a venit la putere.

Schimbarea ar putea ascunde pregătirea terenului pentru un act normativ care ar putea să intre curând în dezbaterea CES pentru aviz – o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Dacă până la debarcarea PSD la guvernare în decembrie 2016 nu se vorbea frecvent despre CES, această instituție s-a remarcat în ultimii 2 ani prin avizele nefavorabile sau cu observații date la proiectele de lege ale Guvernului sau ale majorității PSD. Cei revocați de Viorica Dăncilă au transformat Consiliul Economic și Social într-o instituție funcțională, care și-a luat rolul în serios.

Membrii îndepărtați sunt cei care au insistat în ședințele CES să primească din timp proiectele de lege și să se respecte termenele procedurale pentru emiterea avizelor – CES are obligația de a transmite avizul său în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării (deci nu pe loc sau în câteva zile, pentru că proiectele sunt analizate în comisiile de specialitate ale CES). S-au opus chiar zilele trecute când au fost forțați să se pronunțe pe marginea legii pensiilor pe repede înainte sau când au cerut ca proiectele ce ajung pe masa CES de la Guvern să fie deja însoțite de toate avizele (adică ministerele să nu mai poată face modificări la proiecte după ce primesc avizul de la CES).

”Nu știm dacă, procedural, în cazul acestei „schimbări” au fost urmați toți pașii. Pentru că mandatul acestor membri CES nu încetează la termen (mandat de 4 ani, numirea fiind făcută în 2015), mandatul acestora încetează în anumite condiții, și anume ca urmare a unei solicitări de revocare a prim-ministrului, care devine efectivă de la data înregistrării sale la CES (cf. art. 29 alin. (1) lit. e) din Regulamentul de organizare și funcționare al CES). Astăzi vedem doar o decizie care înlocuiește anexa cu membrii societății civile la decizia de numire din 2015 cu o altă anexă, la o propunere a Ministrului muncii înregistrată ca adresă în iunie 2018 la Cabinetul prim-ministrului. Solicit premierului Dăncilă și președintelui CES Iacob Baciu să facă publice aceste documente – solicitarea de revocare făcută de către prim-ministru și data înregistrării sale la CES, așa cum prevăd legea și regulamentul de funcționare ale instituției”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

CES este o instituție de utilitate publică constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional. Plenul CES este format din câte 15 membri reprezentând organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi structuri asociative ale societăţii civile, cei din urmă fiind numiți prin decizie a Prim-Ministrului, la propunerea Ministrului Muncii (în total 45 de membri).

Deși are rol consultativ, CES este consultat obligatoriu în procesul de luare a deciziei publice. Acesta emite avize pe marginea proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale parlamentarilor în anumite domenii. În cadrul acestui proces, actualul plen al CES a avizat nefavorabil revoluția fiscală sau aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2018 (proiectele de lege aferente) și a avizat favorabil dar cu observații consistente legile privind bugetul de stat sau mai nou, legea pensiilor. Au mai fost și avize favorabile însoțite de mențiuni din care am aflat că membrii societății civile s-au abținut de la vot sau care au făcut observații separate pe marginea avizelor emise.