Dezbatere ”Etica în politică”

Dezbatere ”Etica în politică”

Senatorul USR Cristian Ghica a organizat, miercuri seara, o dezbatere pe tema ”Etica în politică”, la care au participat  în calitate de invitați speciali, profesorul Mircea Dumitru și sociologul Gelu Duminică. Cei doi au căutat, împreună cu parlamentarii, consilierii locali și municipali, precum și cu membrii USR să răspundă la întrebarea dacă etica și politica se exclud reciproc sau, dimpotrivă se pot potența și pune în valoare în societatea românească.

Mircea Dumitru a vorbit despre trei mari principii care pot orienta pe coordonate etice acțiunea oamenilor politici și a cetățenilor în general.

”Un prim principiu este cel al toleranței. În măsura în care suntem toleranți, atunci suntem și ființe raționale. Trebuie așadar să înțelegem o problemă care este în dispută și care afectează convingerile noastre cele mai profunde, și din perspectiva celor care sunt în profund dezacord cu noi. Ar trebui să avem o anumită atitudine față de concepțiile politice, dar o cu totul altă atitudine față de oamenii care poartă acele concepții. Să fim necruțători cu concepțiile, dar cât se poate de toleranți cu oamenii”. Un al doilea principiu este cel al ”carității”, potrivit căruia ”atunci când cineva nu este de acord cu tine și când ceea ce spune este flagrant în opoziție cu ceea ce crezi, sau cu ceea ce reprezintă convingerile tale cele mai puternice, încearcă totuși – pe cât este posibil, pentru că nimeni nu este înger – încearcă totuși să maximizezi punctul de vedere al celuilalt, în așa fel încât să-i acorzi încrederea că este coerent și că este legitim (…), încearcă să interpretezi caritabil spusele sau acțiunile celuilalt în așa fel încât să maximizezi coerența lui”. Un al treilea principiu este cel ”failibilismului”, potrivit căruia ”întotdeauna să ne gândim că, deși credem că avem dreptate, am putea să greșim. Și să concedem că și ceilalți, despre care noi credem în mod sincer că sunt în eroare, ar putea să aibă un temei de adevăr”.

La rândul lui, sociologul Gelu Duminică, pornind de la ”mitul peșterii” din filosofia platonică, a arătat că ”principiul democrației înseamnă valorizarea minorității și ascultarea vocii acesteia. Însă înseamnă în primul rând ca tu însuți să-ți internalizezi valorile și să le respecți nu doar când ești în minoritate, ci și când ești în majoritate”. Gelu Duminică a mai arătat că schimbarea nu se poate realiza decât gradual și că ”ceea ce dorim să oferim este ceea ce dorim să primim” arătând că, așa cum arată politica astăzi, adevărații lideri trebuie să arate că sunt de două ori mai buni decât ceilalți. ”Societatea este un construct. Doar dacă ne schimbăm noi înșine s-ar putea să-i schimbăm și pe ceilalți. Noi creem un microsistem care poate schimba în bine sistemul mare” a declarat Gelu Duminică.

Senatorul Cristian Ghica a declarat că evenimentul ”Etica în politică” este o primă dezbatere dintr-o serie pe care și-o dorește cât mai consistentă prin care să ofere membrilor USR șansa unei veritabile „școli de politică”. ”Pentru toți cei care intrăm în politică eu cred că ar trebui să existe un fel de școală. Însă nu o școală în care să înveți legislație și proceduri. Ci o școală care să te pregătească pentru întrebările, pentru dilemele și pentru alegerile pe care vei fi pus să le faci. Acesta este rostul acestui eveniment. Este unul dintr-o serie pe care aș vrea să o văd conturând un fel de școală pentru politicienii de mâine”, a declarat Cristian Ghica.