USR se opune proiectului de lege care interzice debranşarea de la sistemul centralizat

USR se opune proiectului de lege care interzice debranşarea de la sistemul centralizat

USR susține modificarea proiectului de lege care interzice debranşarea de la sistemul centralizat și care s-a întors în Parlament ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Senatoarea USR Silvia Dinică a propus în Comisia economică, industrii şi servicii o serie de amendamente la proiectul de lege care se referă la eliminarea zonelor unitare de încălzire sau folosirea sumelor alocate pentru subvenționarea prețului la gigacalorie în scopul modernizarii rețelelor de termoficare și a punctelor de producție a energiei termice.

USR nu este de acord cu crearea așa-ziselor “zone unitare de încălzire” în care debranșarea de la sistemele centralizate de încălzire nu va mai fi posibilă, după cum prevăd modificările aduse legii. Practic, celor care locuiesc într-un bloc, sau condominiu cum este numit în lege, le va fi interzisă deconectarea de la energia termică sau debranșarea de la apa caldă menajeră. Acest lucru îi va face pe cetățenii din zeci de orașe din România prizonierii unui sistem ineficient, generator de pierderi și căpușat politic.

“Unul din cei mai mari consumatori de fonduri ale primăriilor sunt CET-urile. Tot ele sunt și cei mai ineficienți furnizori de energie termică, iar banii pe care-i înghit în fiecare an prin subvenționarea prețului gigacaloriei ar putea fi folosiți la modernizarea rețelelor. Legea a stat în sertar 10 ani de zile si nu ține cont de realitățile anului 2018. Sunt 10 ani în care nu s-a facut nimic pentru retehnologizarea centralelor și a conductelor. Noi milităm pentru găsirea celei mai eficiente metode de încălzire a locuințelor în blocuri, care să devină o opțiune viabilă, acceptată voluntar de locatari, și nu băgată, cu forța, pe gât”, spune senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Comisiei economică, industrii şi servicii a Senatului.

Din păcate, toate amendamentele USR au fost respinse de coaliția PSD-ALDE. Proiectul urmează să ajungă în plenul Senatului și ulterior la dezbateri și votul final în Camera Deputaților.

USR consideră că acest proiect reprezintă o bună ocazie pentru o dezbatere serioasă asupra viitorului producerii de energie termică în orașele din România. Situația regiilor autonome de termoficare este departe de a fi rezolvată în toate orașele, pentru că în loc să investească în modernizarea rețelelor și a unităților de producție, regiile funcționează ca pușculițe pentru firmele de partid.