USR participă la grupul de lucru transpartinic pentru parteneriatul civil

USR participă la grupul de lucru transpartinic pentru parteneriatul civil

Uniunea Salvați România participă, prin deputații Cristian Ghinea și Iulian Bulai, la un grup de lucru transpartinic pentru a dezvolta un proiect viabil privind parteneriatul civil.

Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc marți, iar deputații USR au susținut o serie de amendamente care să îmbunătățească proiectul.

”USR și-a asumat ca partid, încă din 2017 prin decizie a Comitetului Politic, susținerea parteneriatului civil și astăzi am arătat că putem fi parteneri într-un proces de legiferare împreună cu ONG-urile și toate celelalte partide parlamentare. Sunt încă chestiuni importante rămase în suspensie, pe care speram să le rezolvăm astfel încât să putem veni săptămâna viitoare cu un text care să ofere o perspectivă de drepturi civile pentru cuplurile de sex diferit care trăiesc acum în uniuni consensuale, cât și pentru cuplurile de același sex. Mă bucur că ajungem la rațiune și la discutat soluții concrete. Cuplurile legate prin parteneriat civil vor beneficia de drepturi normale în orice societate, moștenire, asigurări, acces în spital și altele”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

USR consideră că introducerea parteneriatului civil este o necesitate în condițiile în care sute de mii de români trăiesc în uniuni consensuale, fără să își legalizeze relațiile, și o treime din copii se nasc în afara căsătoriilor. Chiar dacă, legal și în teorie, ei au aceleași drepturi precum copiii născuți dintr-o căsătorie, realitatea e că beneficiază de aceste drepturi mult mai greu, adeseori în urma unor decizii judecătorești și trecând prin mai multă birocrație.

”Copiii care se nasc în afara căsătoriilor sunt o prioritate a acestui proiect de lege. De multe ori părinții lor sunt in imposibilitatea de a se căsători, din motive religioase, culturale ori de familie lărgită. Pentru ei, parteneriatul civil nu este doar o opțiune, ci și o necesitate. De asemenea, parteneriatul civil este un cadru extrem de necesar pentru cuplurile trecute de o anumită vârstă, cu copii, bunuri și obligații din căsătorii anterioare, care nu se căsătoresc fiindcă nu doresc să afecteze moștenirea copiilor. Pentru aceste cupluri, un parteneriat cu drepturi de succesiune opționale, în care partenerul să nu capete automat statut de moștenitor rezervatar, dar în care cei doi să poată lua decizii medicale unul pentru celălalt și să beneficieze de alte drepturi civile (asigurări de sănătate, pensie de urmaș ș.a.), este o soluție ideală”, a explicat deputatul USR Iulian Bulai.

USR este partidul României europene. Sperăm ca toate partidele să dea dovadă de maturitate și să colaboreze pentru a elabora un proiect cu susținere la votul în Parlament, astfel încât drepturile și libertățile tuturor cetățenilor să fie protejate și în România.