Țigaretele electronice, problemă ce are nevoie urgentă de reglementare

Țigaretele electronice, problemă ce are nevoie urgentă de reglementare

Senatorii au decis ca, deocamdată, țigaretele electronice să nu fie asimilate celor obișnuite și să nu se supună acelorlași exigențe legislative. În calitate de primă cameră sesizată, Senatul a respins astfel propunerea USR de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Propunerea va fi dezbătută și în Camera Deputaților care este for decizional pentru acest proiect.

”Indiferent de votul final și decisiv din Camera Deputaților, cred că principalul succes al acestui proiect este că a adus acest în discuție problema țigaretelor electronice. Până acum, acest subiect a fost ignorat și a mers sub radarul legii dar și al opiniei publice. Astăzi, în România se pot utiliza aceste țigarete electronice în spații închise, în mijloacele de transport în comun, în școli și la locurile de joacă. Iar asta în condițiile în care studiile științifice arată că țigaretele eletronice, atât cele pe bază de vapori cât și dispozitivele de încălzit tutunul, nu sunt deloc inofensive. Chiar dacă nu sunt la fel de nocive ca țigaretele clasice – deși nu există consens științific asupra acestui aspect – cred că nu merită să riscăm sănătatea câtorva generații”, a declarat Cristian Ghica, senator USR.

”Țigaretele electronice trebuie să fie asimilate celor clasice și trebuie să se supună acelorași exigențe legale. Este varianta sigură și este varianta care obligă industria de profil la responsabilitate” a mai adăugat senatorul USR.

Senatorii din Comisia de Sănătate au precizat că problematica țigaretelor electronice va fi abordată într-un alt proiect de lege care va reglementa multiple aspecte, printre care, de exemplu, publicitatea pentru astfel de produse, controlul sau contrabanda.