Marea Neagră este astăzi laboratorul războiului hibrid al Rusiei

Președintele USR, Dan Barna, a moderat, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, o dezbatere cu participarea domnului Vladimir Socor, expert renumit al Fundaţiei Jamestown specializat pe problematica spaţiului est-european şi ex-sovietic.

„Vizita domnului Vladimir Socor a prilejuit o foarte bună dezbatere pe care am organizat-o la Comisia pentru politică externă din Camera Deputaţilor, dezbatere care a scos la iveală încă o dată politica agresivă, însă inteligentă, pe care Federaţia Rusă o duce pentru a-şi extinde sau consolida influenţa în regiune. Modelul pe care l-a aplicat în Estul Ucrainei a adus un nou conflict îngheţat în regiunea Mării Negre, dezvăluind un model al conducerii de la Moscova de a aplica statut special în zone care ajung să fie controlate de etnici ruși cu posibilități depline de a influența politica guvernului central. Dacă adăugăm în discuţie propaganda înfiorătoare pe care Rusia o duce în mai toate statele din regiune, modul în care se foloseşte de panslavism, de ortodoxism, inclusiv în România, din păcate, dar şi de anumiţi oameni politici din aceste state care ajung să respecte agenda Moscovei prin politica anti-europeană pe care o promovează, obţinem un tablou complet al unei regiuni instabile şi cu un climat de securitate extrem de volatil, pe care domnul Socor a rezumat-o foarte frumos spunând că “Marea Neagră este astăzi laboratorul războiului hibrid al Rusiei””, a transmis preşedintele USR şi vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă.

În tot acest tablou, România are teribilul ghinion să fie condusă de un guvern şi o majoritate parlamentară care fac jocul Rusiei, direct sau indirect, însă şi marele noroc al unor cetăţeni care demonstrează pe zi ce trece că şi-au asumat ireversibil un parcurs european şi democratic.

“Avem, însă, nevoie şi de o clasă politică sănătoasă şi curată care să înţeleagă întregul context şi să conştientizeze că dacă România nu va lua măsuri cât mai curând pentru a contracara efectele războiului hibrid şi pentru a se pregăti pentru ce poate fi mai rău, riscă să piardă meciul politicii externe regionale. Este timpul să ne trezim!”, a conchis Dan Barna.