USR: PSD ne-a îndatorat cu miliarde de euro pe 20 de ani

USR: PSD ne-a îndatorat cu miliarde de euro pe 20 de ani

Uniunea Salvați România reclamă că PSD îndatorează România cu miliarde de euro pentru următorii 20 de ani. Generații întregi vor munci ca să plătească incompetența acestui guvern!

Proasta gestionare a banilor pe care Eugen Teodorovici îi are pe mână, va face ca viitoarele generații să fie îndatorate de-a lungul a zeci de ani în numele guvernului PSD. Banii pe care Ministerul Finanțelor i-a imprumutat ieri – 1.75 miliarde de euro de pe piețele internaționale – vor trebui returnați în 2029 (1.15 miliarde) și în 2039 (600 de milioane), când PSD nu va mai fi la guvernare.

USR reclamă că acest nou împrumut este efectuat în special pentru cheltuielile curente ale statului și nu pentru efectuarea de investiții care să producă valoare adăugată în țară. Mai grav, este al treilea împrumut din acest an, guvernul s-a mai împrumutat deja pe piețe externe cu 2 miliarde de euro în februarie și încă 1.2 miliarde de dolari în iunie.  

“Strategia economică a PSD nu a fost decât să tot îndatoreze statul român ca să crească pensiile și salariile bugetarilor. Asistăm la același scenariu din anul 2007/2008 înainte de criza financiară, toate acestea în timp ce social democrații ne spun să stăm liniștiți pentru că avem bani pentru toate, când de fapt vedem exact opusul”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui.

De asemenea, USR subliniază că statul s-a împrumutat și de această dată în valută, iar România nu are influență decât asupra leului, nu asupra dolarului sau a euro. Astfel că, dacă în cazul împrumuturilor în lei, PSD mai poate influența BNR-ul să pompeze bani în piață și să monetizeze datoria, cu împrumuturile în valută nu se poate. În prezent, 35% din datoria statului român este în valută.

Datoria publică a statului român, până la ultimul împrumut al Ministerului Finanțelor, depășea 368 de miliarde de lei, aproape 40% din PIB. Fiecare cetățean suportă 18.654 lei din datoria publică totală, altfel spus fiecare cetățean suportă echivalentul a 6 salarii medii sau contravaloarea unei Dacii Logan veche de câțiva ani.