Se pregătește o mare fraudă electorală la referendum

Se pregătește o mare fraudă electorală la referendum

Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea față de modul în care se va desfășura referendumul din acest sfârșit de săptămână, de vreme ce deciziile Guvernului încurajează frauda electorală.

OUG 86/2018 încurajează frauda la referendum de vreme ce prezența se va calcula în funcție de numărul de semnături de pe listele electorale, nu de numărul buletinelor introduse în urnă. Putem ajunge în situația în care, pe liste avem 8 milioane de voturi și, în realitate, în urne, 5 milioane, sub pragul de 30%. Până acum numărul total de persoane care figurau ca prezente la vot trebuia să fie egal cu suma buletinelor din urnă, indiferent ca voturile erau DA / NU / anulate.

De asemenea, că a fost eliminată declarația pe proprie răspundere a celor care vor să voteze la o altă secție în afara celei la care au fost arondați, ceea ce încurajează turismul electoral. Mai ales că referendumul se va desfășura timp de două zile, iar până la acest moment nu avem informații clare de la Ministerul de Interne cu privire la protejarea urnelor în noaptea dintre cele două zile, iar paza este asigurată de un singur polițist per secție de vot.

USR atrage atenția că sunt mai multe forme prin care poate fi fraudat referendumul, în condițiile în care nu va fi folosit sistemul de verificare electronică a prezenței la vot (SIMPV) și nici nu se va înregistra video numărătoarea voturilor.

USR își exprimă îngrijorarea și față de retragerea mai multor președinți de secții, care nu vor să gireze cu prezența lor marea fraudă electorală. Avem informații din țară că primarii PSD își vor aduce oameni loiali în secțiile de votare.

“Referendumul este o diversiune a PSD de a-și pune în aplicare mașinăria de fraudare a voturilor pentru următoarele alegeri. Singurele victime vor fi românii și statul care va cheltui inutil niște milioane de euro. Ultimele schimbări făcute de Guvern ne arată clar direcția de fraudare a referendumului, vom asista la un haos care nu va putea fi pedepsit prin lege pentru că Dragnea a avut grijă să aranjeze lucrurile astfel încât să-l poată frauda și pe al doilea referendum, dar fără să mai fie tras la răspundere“, transmite președintele USR Dan Barna.

În fața atâtor motive de încurajare a referendumului în cele aproape 19.000 de secții din țară, USR informează că va supraveghea votul prin prezența a 12.000 de delegați și face apel și la celelalte partide să asigure prin delegații vor un proces electoral corect.

USR conchide că referendumul care va avea loc în acest sfârșit de săptămână se transformă într-o amenințare majoră asupra democrației și are toate semnalele a celei mai mari fraude de după 1989 în perspectiva viitoarelor alegeri.