Carmen Dan protejează monumentul istoric Liviu Dragnea, nu cetățile dacice din UNESCO

Carmen Dan protejează monumentul istoric Liviu Dragnea, nu cetățile dacice din UNESCO

Ministerul Culturii discută de 17 ani cu Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei monumentelor istorice din România incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fără a avea, însă, o soluție. Acest lucru a fost recunoscut într-un răspuns oficial al Ministerului Culturii, transmis, în această săptămână, senatorului USR Mihai Goțiu.

În documentul transmis de Minister se arată că “până în prezent au fost purtate discuții cu Ministerul Afacerilor Interne privind modalitățile de pază, necesarul de personal și locațiile care necesită pază”, în care se face trimitere la Ordonanța nr. 47/2000, modificată prin Legea 564/2001, în care se prevede că “monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial sunt obiective speciale, iar paza acestora se asigură, fără plată, de către Ministerul Afacerilor Interne”.

“Este revoltător, la 17 ani de la adoptarea legii, că singurul lucru făcut de Ministerul Culturii pentru asigurarea protecției monumentelor UNESCO din România sunt discuțiile purtate cu Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Mihai Goțiu. Senatorul USR a efectuat o vizită de documentare, în luna august, la două dintre cetățile dacice din Munții Orăștiei, incluse în Patrimoniul UNESCO, Sarmizegetusa Regia și Costești. La începutul lunii septembrie, acesta a transmis un raport Ministerului Culturii, în care a prezentat distrugerile grave constatate la Costești, cauzate și de lipsa pazei pe care ar trebui să o asigure, gratuit, Ministerul Afacerilor Interne.

În răspunsul Ministerului, au fost confirmate distrugerile semnalate de senatorul USR. Astfel, se arată că în urma controlului efectuat de Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Hunedoara s-a constatat: “dislocarea a trei blocuri de calcar la turnul-locuință, deplasarea unui bloc de calcar de la turnul de observație, degradarea acoperișurilor de protecție și a panourilor de informare”. În răspuns se mai adaugă: “Ca urmare a controlului DJC Hunedoara a propus ca primă măsură soluționarea problemei legate de administrarea cetății Costești”.

“Răspunsul Ministerului Culturii e stupefiant. Dincolo de faptul că se recunoaște că de 17 ani sunt doar în etapa discuțiilor cu Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei, în același răspuns se mai spune că de doi ani există un proiect de Hotărâre de Guvern, realizat încă din 2016 de Institutul Național al Patrimoniului, care a primit puncte de vedere pozitive ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Mă întreb de ce nu-l pun în dezbatere publică și să-l adopte. Am văzut și am prezentat public imaginile dezastrului de la cetatea Costești. Ministerul Culturii răspunde că discută cu Afacerile Interne, de 17 ani, și că au un proiect de hotărâre de guvern, de doi ani. Liviu Dragnea o fi vreun monument istoric, altfel, nu-mi explic cum Carmen Dan a dispus dispersarea a sute și mii de jandarmi pentru a-i lua la bastoane, gaze și apă pe cetățenii pașnici din Piața Victoriei, pe 10 august, dar nu are resurse pentru a asigura măcar o patrulă cu câțiva oameni care să protejeze cetățile dacice și alte monumente UNESCO din România”, a mai arătat Mihai Goțiu.