Organizația Mondială a Sănătății sprijină proiectele de sănătate ale USR

Organizația Mondială a Sănătății sprijină proiectele de sănătate ale USR

La invitația Senatorului USR Adrian Wiener, Joao Breda, înalt reprezentant al Organizației Mondiale a Sănății (OMS) a susținut în plenul Comisiei de Sănătate Publică din Senat o alocuțiune în sprijinul inițiativei legislative USR de reducere a consumului de zahăr și acizi grași.

Joao Breda este manager de programe pentru nutriție, activitate fizică și obezitate în cadrul OMS, oferind sprijin celor 53 de state membre din zona europeană pentru implementarea calendarului european pentru combaterea obezității, cu experiență în conducerea instituțiilor responsabile de probleme de nutriție, publicist și autor de cărți.

În prezentarea sa, susținută în fața Comisiei de Sănătate din Senat, Joao Breda s-a referit la măsurile care trebuiesc luate la nivel legislativ în domeniul sănătății publice, de reducere a factorilor de risc pentru diabet și afecțiunile cardio-vasculare precum și de reducere a obezității infantile. El a arătat că stilul de viață precum și forțele ce acționează în piață afectează semnificativ abilitatea oamenilor de a face alegeri informate, în beneficiul propriei sănătăți. El s-a concentrat asupra a patru factori: zahărul, sarea, acizii grași și modul în care sunt etichetate produsele alimentare.

„România este una dintre țările care se află la vâful clasmentelor europene pentru riscul de boli cardio-vasculare și diabet. Prin politici de sănătate publică și măsuri legislative coerente care să limiteze concentrațiile de sare, de zahăr, de acizi grași în produsele alimentare vândute pe piață pot fi salvate zeci de mii de vieți anual”, a transmis Joao Breda, director programe, OMS-Europa.

Inițativele legislative ale USR depuse de Senatorul USR Adrian Wiener prevăd limitarea consumului de grăsimi trans și de zahăr din băuturi răcoritoaredeoarece măsuri similare au produs deja efecte pozitive la nivel European. De asemenea, ele sunt menite să corecteze obiceiurile alimentare ale populației, în contextul răspândirii în România a bolilor netransmisibile legate de nutriție, în special cele cardiovasculare și diabetul.

„Am depus în Parlament două proiecte esențiale pentru asigurarea pe termen lung a sănătății populației, în condițiile în care copiii sunt cei mai care să ajusteze consumul acelor ingrediente care sunt răspunzătoare pentru un număr semnificativ de îmbolnăviri și decese anual. Faptul că un înalt reprezentant al celui mai de seamă forum responsabil cu politici de sănătate la nivel mondial și-a exprimat totala susținere pentru inițiativele noastre în domeniul sănătății publice reprezintă o încurajare și un îndemn pentru a aduce pe agenda publică și în procesul legislativ măsuri menite să schimbe în bine stilul de viață al românilor.”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener.