Ministerul Culturii îngroapă Centrul Național al Dansului

Ministerul Culturii îngroapă Centrul Național al Dansului

Deputatul USR Iulian Bulai reclamă că ministrul Culturii, George Ivașcu, nu alocă fonduri pentru o instituție de rang național cu profil unic (dansul contemporan) și îi cere să ia măsuri urgente de remediere a situației.

Cu o subvenție de producție de 175.000 lei (puțin peste 38.000 euro), Centrul Național al Dansului București (CNDB), aflată în subordonarea directă a Ministerului, nu-și poate onora angajamentele naționale și internaționale, cu atât mai puțin într-un an aniversar, în care, printre altele, sărbătorim și un Centenar al culturii din România.

Între 21 februarie și 21 septembrie, Centrul Național al Dansului București a trimis cinci solicitări la Ministerul Culturii și Identității Naționale (finanțatorul CNDB), la care nu a primit răspuns. Pe 25 septembrie, a trimis o adresă către premierul Viorica Dăncilă, urmată de aceeași tăcere. În toate cazurile, era vorba despre imposibilitatea de a produce și prezenta spectacole, de a face turnee și de a participa la colaborări internaționale deja antamate, în condițiile în care Centrului Dansului nu are artiști angajați, aproape jumătate din bugetul de producție provine din venituri proprii (cursuri de dans etc.), iar pentru a acoperi golurile urgente nu s-a permis nici măcar realocarea sumelor necheltuite din fondul de salarii sau fondul pentru vouchere de vacanță.

„Mărirea cu 50% a salariilor artiștilor nu înseamnă un pas înainte, când guvernarea PSD-ALDE plătește această majorare din banii de producție pentru spectacolele și concertele destinate publicului. Având în vedere că și în 2017 CNDB a trebuit să anuleze programe cu participare internațională (o bienală regională) și colaborări naționale din cauză că rectificarea bugetară din iulie s-a materializat în octombrie, și că Centrul nu e singura instituție națională de spectacol căreia nu i s-au asigurat banii de producție la începutul anului 2018, se pune serios problema felului în care succesivii miniștri, culminând cu dl Ivașcu, gestionează bugetul Ministerului Culturii în beneficiul publicului“, declară deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților.

Ca să poată plăti în septembrie sume datorate pe contracte de drepturi de autor încheiate în mai și legate de participarea României, tot în luna mai, la un eveniment de dans cu participare internațională la Bozar Bruxelles, pe tema Centenarului statelor moderne central- și est-europene, CNDB a trebuit să eșaloneze achitarea unor facturi la gaz. Și chiar și așa, acele sume datorate din mai au fost plătite doar parțial.