Lucian Șova, dovada că guvernele lui Dragnea sunt nu numai corupte dar și inepte

Senatul a dezbătut, astăzi, moțiunea simplă împotriva Ministrului Transporturilor „România sub orânduirea PSD, rușinea Europei la infrastructura de transport”, prin care USR îi cere demisia lui Lucian Șova.

Lipsa autostrăzilor nu ne condamnă doar la subdezvoltare, ci reprezintă și o problemă majoră de siguranță a traficului. Avem cel mai mare număr de morți din accidente rutiere din Europa, 98 de decese la un milion de locuitori. 5 români mor în trafic în fiecare zi. Constatăm că singurul lucru cu care s-a remarcat Ministrului Transporturilor în timpul mandatului său a fost declarația halucinantă cum că dacă vom construim autostrăzi, multinaționalele vor pleca din țară, a transmis senatorul USR Allen Coliban.

Lucian Șova este dovada că guvernele lui Dragnea sunt nu numai corupte dar și inepte. Toate proiectele de infrastructură anunțate cu surle și trâmbițe în programul electoral mincinos al PSD au rămas pe hârtie sau sunt blocate. Toate acestea în contextul în care România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro pentru infrastructura mare, însă nu există proiecte depuse și alte 250 milioane de euro în fonduri europene pentru achiziția de vagoane noi, fonduri pe care domnul ministru nu este capabil să le folosească.

Redăm integral discursul senatorului USR:

În anul centenar, trenurile circulă mai prost și mai încet decât acum 100 de ani. Trenurile CFR au întârzieri cumulate de 4.525.805 minute, în creștere continuă de la an la an și dublu față de 2014. În fiecare an, infrastructura de cale ferată se degradează într-un ritm de 20 de ori mai rapid decât și-a alocat Ministerul Transporturilor să repare. O treime din numărul de vagoane necesar operării necesită reparații, nefiind funcționale. Știu ce veți spune – veți spune că nu aveți bani pentru întreținere, de parcă nu guvernul dumneavoastră ar împărți acești bani. Și totuși… Există 250 milioane de euro în fonduri europene pentru achiziția de vagoane noi, fonduri pe care domnul ministru nu este capabil să le folosească. Domnule Șova, incompetența dumneavoastră și dezinteresul coaliției de guvernare pun pe butuci transportul pe calea ferată, aglomerând suplimentar infrastructura rutieră.

Vara aceasta s-au prăbușit două poduri de cale ferată. Unul dintre ele, cel de la Budila, la câteva minute după trecerea unui tren de călători, doar întâmplarea făcând să nu avem pierderi de vieți omenești. Ce a declarat Ministrul Șova? Citez: “trebuie să vă spun că podul era sub monitorizare. Sigur a existat un risc, dar acest risc la momentul când s-a făcut traversarea nu a fost evaluat ca iminent”.

Stimați colegi. Există un risc în a avea un ministru atât de incompetent precum domnul Șova – riscul pierderii de vieți omenești în viitoare accidente. Și este un risc pe care Uniunea Salvați România îl consideră iminent, dat fiind că 70% dintre podurile de cale ferată sunt în stadiul în care se pot prăbuși oricând. De aceea, domnul Șova trebuie demis astăzi.

Dar sa vorbim și despre infrastructura rutiera. Alt dezastru.

În anul centenar, nu avem nicio autostradă care să treacă lanțul carpatic, care să unească regiunile României și să fie un adevărat motor de dezvoltare economică. Domnul Șova nu înțelege asta, declarând că dacă am avea autostrăzi ar crește salariile și ar pleca investitorii. O declarație conformă cu intențiile coaliției PSD-ALDE care îl susține în funcție – de a avea o Românie subdezvoltată, dependentă de bunăvoința cu care politicienii corupți împart banul public.

Toate proiectele de infrastructură anunțate cu surle și trâmbițe în programul electoral mincinos al PSD au rămas pe hârtie sau sunt blocate. La 18 luni de la demararea licitațiilor, nu avem niciun contract semnat. Asta în ciuda semnalelor și criticilor repetate venite chiar din interiorul PSD, dinspre comisarul european Corina Crețu, care arată că România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro pentru infrastructura mare, însă NU există proiecte depuse. Repet, cea mai recentă declarație a Corinei Crețu, din 18 septembrie: “Nu avem în analiză niciun proiect de infrastructură mare în domeniul transporturilor!”

Iată cum PSD confirmă dezastrul guvernării PSD-ALDE. Iar responsabil direct este ministrul Șova.

Domnule Șova,

Sunteți un ministru dezastru al unui guvern dezastru. Sunteți o dovadă că guvernele lui Dragnea sunt nu numai corupte dar și inepte. Că bun simțul, onoarea și competența vă sunt nu numai străine dar ca să folosesc un cuvânt care vă place, paralele.

Pentru toate aceste motive domnule Ministru al Dezastrului, meritați să fiți demis azi.

Domule Șova,

Nu sunteți doar Ministrul Dezastrului, ci sunteți și un mare mincinos. Să citim din CV-ul domnului Șova, prezent pe site-ul Camerei Deputaților:

* capacitate pentru analize complexe, diagnosticare, tactici și strategie;

Strategie? Capacitatea dumneavoastră este să puneți strategiile pe butuci – ați anulat contractul de consultanță cu Banca Mondială pentru Comarnic-Brașov, cu care PSD se lăudase anul trecut.

Diagnosticare? Cu diagnosticul pus de dumneavoastră, “fără riscuri iminente” a căzut un pod și au lipsit minute pentru a avea o tragedie majoră, cu pierderi de vieți omenești, domnule Ministru al Dezastrului.

* spirit organizatoric, coordonare, monitorizare

Coordonare? Monitorizare? Coordonați hârtii și proiecte blocate??? Monitorizați măturatul vagoanelor și spuneți că le-ați reabilitat?

* utilizarea eficientă a tuturor resurselor;

Aici aveți deja referințe pentru CV de la colega dumneavoastră de partid, doamna comisar Corina Crețu. Sunteți dezastruos atât în a atrage fonduri europene, cât și în a asigura fondurile de întreținere necesare de la Bugetul de Stat.

Mai presus de toate – spuneți că sunteți eficient și eficace. Sunteți eficient doar în a duce infrastructura românească spre dezastru, spre colaps. Sunteți eficace doar în a păstra România subdezvoltată și în a bloca toate proiectele de infrastructură mare.

Sunteți Dezastruos, domnule Șova. Sunteți Ministrul Dezastrului, mandatul dumneavoastră trebuie să se termine astăzi.