Guvernele Dragnea pierd un miliard de euro fonduri europene cu incompetența ”tradițională”

Guvernele Dragnea pierd un miliard de euro fonduri europene cu incompetența ”tradițională”

Uniunea Salvați România acuză Guvernele Dragnea 1,2 și 3 că pierd un miliard de euro fonduri europene cu incompetența ”tradițională”.

“În raportul pe care l-am realizat privind guvernarea PSD pe fonduri europene am atras atenția că România riscă, anul acesta, să piardă peste un miliard de euro din fondurile europene. Scrisoarea apărută în presă se referă la primele 800 de milioane. Aceasta este doar prima scrisoare de atenționare pe care Comisia o trimite aproape automat când ai depășit niște termene. Aceștia sunt în principal banii pe care îi vom pierde pe Programul Operațional Dezvoltare Regională. Adică banii aceia europeni căpușați de PNDL-ul lui Dragnea. Pentru că este mai ușor să cheltui bani de la bugetul național, care pot fi ușor fraudați, decât să faci proiecte pe POR, unde banii gratis vin însă cu condiții stricte impuse de la Bruxelles. Vor urma și alte scrisori până la sfârșitul anului”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor europene.

Scrisoarea Comisiei Europene vine ca o confirmare a situației fondurilor europene sub guvernele Dragnea 1, Dragnea 2 și Dragnea 3, situație asupra căreia USR a avertizat încă de la începutul anului.

În ianuarie 2018, la audierea ministrului Rovana Plumb, reinstalat de PSD-ALDE la Fonduri Europene, deputatul USR Cristian Ghinea atrăgea atenția că în precedentul mandat doamna Plumb reușise “performanța” de a nu înregistra decontări de la Comisia Europeană pe trei Programe Operaționale: PO Regional, PO Competitivitate, PO Capital Uman. În cadrul aceleiași audieri, fostul ministru al Fondurilor Europene din 2016, an în care România a decontat cei mai mulți bani de la UE, peste 7 miliarde de euro, i-a atras atenția Rovanei Plumb asupra pericolului de dezangajare a fondurilor europene.

Banii alocați de către Comisia Europeană sunt defalcați pe ani, iar fondurile alocate unui an trebuie cheltuiți maxim în anul n+3. Astfel, banii europeni alocați României pentru anul 2015 trebuie cheltuiți maxim până în decembrie 2018, altfel acele fonduri vor fi pierdute.

În ciuda avertismentelor venite de la Bruxelles, guvernul PSD-ALDE a negat existența acestei probleme inclusiv în cursul audierilor parlamentare.

”Harababura și incompetența de la Fonduri Europene este expresia perfectă a guvernării PSD-ALDE. Administrația și companiile de stat încă nu au capacitatea de a scrie și pregăti proiecte mari, serioase. MFE ar trebui să compenseze această lipsă. În 2016, am creat în cadrul MFE un departament de mari proiecte pentru a ajuta autoritățile publice. Cum au venit la putere, cei de la PSD l-au desființat. Ne-am întors la situația în care ministerul stă cu banii europeni la cutie și constată neputincios că nu ”se fac” proiecte. Am impus o logică activistă la MFE în mandatul nostru – dacă <nu se fac proiecte>, haideți să ajutăm companiile naționale, autoritățile locale să le facă. Aceasta va fi una dintre principalele măsuri pe care le vom reintroduce într-o viitoare guvernare USR. România nu se poate dezvolta fără banii europeni, bani care sunt gratis. România nu poate cheltui bani europeni dacă cei de la MFE preferă să stea cu fundul pe bani pentru că nu știu cum să-i cheltuie”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

Resurse:

Avertismentul USR de la începutul anului și detalii despre pașii prin care s-a ajuns aici:
http://www.contributors.ro/administratie/trezirea-la-realitate-a-psd-pierdem-anul-acesta-un-milliard-de-euro-de-la-ue-și-este-doar-inceputul/