USR cere demisia șefilor Jandarmeriei, dar și a lui Carmen Dan

USR cere demisia șefilor Jandarmeriei, dar și a lui Carmen Dan

Uniunea Salvați România cere demisii de urgență de la toți șefii Jandarmeriei care au fost puși astăzi sub învinuire de Parchetul General pentru modul de acțiune la mitingul din 10 august. Este revoltător ca cei trei șefi să rămână în funcție după ce Parchetul a constat că au evacuat Piața Victoriei, în baza unui ordin nelegal.

USR consideră că se impuneau demisii imediat după acțiunea din 10 august, dar Carmen Dan a ales să îi răsplătească prin promovări pe șefii Jandarmeriei care au răspuns la ordinele politice. Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat întreaga operațiune de evacuare a protestatarilor din Piața Victoriei, a fost împuternicit la conducerea Jandarmeriei București. A fost, de fapt, o rocadă, iar șeful Jandarmeriei a devenit numărul doi, în locul lui Cazan. O altă rocadă a avut loc și la conducerea Jandarmeriei Române, unde inspectorul general Sebastian Cucoș a fost înlocuit de Ionuț Sindile care până atunci ocupase postul de prim adjunct, iar colonelul Cucoș a devenit numărul doi.

USR atrage atenția că șefii jandarmeriei au răspuns de la început și până la sfârșit la ordine politice, iar PSD în frunte cu Liviu Dragnea și Carmen Dan trebuie să își asume răspunderea pentru gazarea și lovirea a sute de oameni pașnici de la miting.

Uniunea Salvați România susține că este foarte important ca Parchetul General să fie lăsat să își facă treaba pentru că din momentul preluării dosarul mitingului din 10 august este sub asediu: ca o formă de presiune, Tudorel Toader a declanșat evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a procurorului care s-a autosesizat cu privire la violențele de la miting, MAI a secretizat raportul pentru a îngreuna activitatea procurorilor, iar șefii jandarmeriei au sesizat DIICOT cu privire la o lovitură de stat, în încercarea de a muta dosarul de la Parchet.