Semnăturile inițiativei Fără Penali în funcții publice, depuse la Parlament

Semnăturile inițiativei Fără Penali în funcții publice, depuse la Parlament

Uniunea Salvați România a depus astăzi la Parlament o primă tranșă de 335.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără Penali, urmând ca restul până la 1 milion să fie depuse în zilele următoare.

Primarii au avut la dispoziție un termen de 15 zile lucrătoare pentru a valida semnăturile, însă o parte dintre ei au încălcat legea cu bună știință refuzând să predea dosarele la timp, lucru care va duce la depunerea semnăturilor la Parlament în mai multe tranșe. Printre semnăturile validate, depuse la Parlament, sunt din județe precum Cluj (39.000), Dolj (24.000), Sibiu (25.000), Timiș (32.000), Vaslui (25.000).

Inițiativa Fără Penali în funcții publice, susținută de USR, a strâns peste 1 milion de semnături de la români de toate vârstele, din toate categoriile sociale și toate colțurile României. S-au strâns semnături din marile orașe – București, Cluj, Timișoara, Iași – dar și din comunele mici – Cajvana (Suceava), Zorleni (Vaslui), Lisa (Teleorman). S-au strâns semnături de la ciobani și de la corporatiști, de la țăranii din piețe și de la profesorii din universități.

“Inițiativa a avut un succes extraordinar pentru că mesajul său a ajuns la toate categoriile sociale de cetățeni. Ceea ce spunem noi, că vrem o Românie normală, decentă, fără penali și cu mai mult bun simț, este un mesaj cu care vibrează toată societatea, nu doar elita intelectuală din marile centre universitare. În cele cinci luni de campanie, în care eu însumi am strâns aproape 1.300 de semnături, alături de ceilalți voluntari am cunoscut România reală. Mobilizarea oamenilor ne-a arătat că schimbarea este posibilă. USR va face tot ce este posibil pentru a le face vocea auzită și în Parlament și prin declanșarea referendumului propus de inițiativă”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR reiterează că va depune plângeri penale pe numele tuturor primarilor care au comis abuzuri și au anulat semnături interpretând discreționar lege ori încălcând-o cu bună știință. Semnăturile celor 6.000 de constănțeni care au fost anulate în mod abuziv, fără nicio explicație, își vor găsi dreptatea în justiție. De asemenea, la Maglavit, județul Dolj, primarul a invocat nerespectarea GDPR pentru invalidarea semnăturilor, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică inițiativelor cetățenești de modificare a Constituție. Plângere penală a fost depusă și pe numele primarului Ciolan Emilian din comuna Dărmânești, județul Argeș pentru că a agresat fizic unul dintre membrii USR, dar și pe numele polițistului local Gavril Alexandru, de la primăria Suceava, care l-a agresat fizic și verbal pe deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel.

În ciuda tuturor piedicilor, obiectivul USR este declanșarea referendumului Fără Penali în funcții publice. USR are responsabilitatea de a lupta pentru ca vocea celor un milion de oameni au semnat să ajungă în Constituția României.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”