USR, inițiativă legislativă pentru încurajarea donațiilor către persoanele defavorizate

USR, inițiativă legislativă pentru încurajarea donațiilor către persoanele defavorizate

Uniunea Salvați România a depus, miercuri, inițiativa legislativă “Legea Cariății pentru nevoi reale”, lege menită să încurajeze donațiile din partea operatorilor economici pentru anumite instituții sociale, cum ar fi: cantinele sociale, centrele de plasament, căminele pentru vârstnici și alte centre de rezidență.

“Legea Carității pentru nevoi reale”, elaborată de senatorul George Marussi și deputatul Dan Barna și semnată de 8 deputați și 9 senatori USR are în vedere asigurarea constantă a lucrurilor de strictă necesitate pentru centrele de ajutorare socială prin donații constând în hrană, îmbrăcăminte, rechizite școlare și produse de igienă pentru persoanele defavorizate aflate în grija căminelor de bătrâni, a centrelor de plasament și a altor tipuri de centre de rezidență.

„Inițiativa este o noutate în domeniul donațiilor și pleacă de la constatarea că, de cele mai multe ori, instituțiile sociale nu pot asigura efectivul de hrană, de îmbrăcăminte, de produse de igienă personală și de produse de curățenie pentru persoanele aflate în grija lor și că în România există companii sau magazine ori lanțuri de magazine care vor să ajute, dar nu există cadrul legal pentru facilitarea donațiilor”, transmite senatorul USR George Marussi.

Inițiatorii subliniază necesitatea unui cadru legal în privința donațiilor care derivă atât din importanța subiectului, cât și din necesitatea de a asigura un bun control al autorităților asupra deducerilor fiscale și asupra siguranței bunurilor donate, astfel încât sănătatea persoanelor defavorizate, beneficiarii finali ai donațiilor, să fie apărată prin norme speciale.

USR subliniază că inițiativa “Legea Carității pentru nevoi reale” responsabilizează atât beneficiarul produselor donate, cât și pe donator. Donatorii răspund pentru valabilitatea produselor donate, în timp ce instituțiile sociale nu pot solicita o cantitate de produse mai mare decât necesarul raportat la numărul de persoane aflate în grija lor, iar înstrăinarea produselor primite ca donație este strict interzisă. În schimbul donațiilor, comercianții ar urma să beneficieze de unele deduceri fiscale, în limita unui plafon.

“Inițiativa are scopul de a ameliora situația unor categorii de persoane defavorizate. Pe de altă parte, din perspectiva donatorilor, aceștia sunt dovada unei societăți cu spirit civic dezvoltat în ceea ce privește implicarea socială și în vederea contribuirii bunului mers al societății. În România secolului XXI, stat membru al Uniunii Europene, crearea unui cadru legal de ajutorare a persoanelor defavorizate este o necesitate”, precizează Dan Barna, președintele USR.