USR îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța privind data referendumului

USR îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța privind data referendumului

Uniunea Salvați România a trimis, marți, o scrisoare deschisă Avocatului Poporului Victor Ciorbea în care îi cere să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Dăncilă pentru stabilirea datei referendumului de redefinire a familiei în Constituție.

În scrisoarea deschisă, USR arată că stabilirea datei referendumului de către Guvern, prin ordonanță de urgență, încalcă dispozițiile din Constituție, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum și deciziile anterioare ale Curții Constituționale. Fiind vorba de o lege de revizuire a Constituției, Parlamentul ar fi trebuit să stabilească prin lege data de desfășurare a referendumului.

USR reclamă că este de neconceput ca într-un stat de drept să se desfășoare un referendum național pentru revizuirea Constituției cu nesocotirea rigorilor constituționale, astfel cum decurg din Legea fundamentală și din jurisprudența Curții Constituționale. Mai grav, PSD-ALDE a decis să schimbe regulile de organizare după declanșarea procesului, ceea ce contravine bunelor practici recomandate inclusiv de Comisia de la Veneția.

“Referendumul este o diversiune folosită de Liviu Dragnea pentru a distrage atenția de la problemele reale – destructurarea justiției și destabilizarea statului de drept. Acesta ar trebui sa rezolve o problemă a societății, însă nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după eveniment, viața niciunei familii, nu va fi mai bună cu absolut nimic. USR se va asigura de corectitudinea procesului, pentru a evita ca Liviu Dragnea să repete acțiunile de la referendumul din 2012”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR, ca partid parlamentar, va trimite delegați în secțiile de votare și face apel la voluntari să se înscrie pe pagina www.delegati.usr.ro pentru a supraveghea corectitudinea procesului. De asemenea, USR va solicita prin reprezentantul în Biroul Electoral Central ca Guvernul să implementeze de urgență sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), care și-a dovedit din plin eficiența la alegerile locale și parlamentare din 2016.