USR reclamă că primarii din țară încearcă să intimideze cetățenii care au semnat inițiativa Fără Penali

USR reclamă că primarii din țară încearcă să intimideze cetățenii care au semnat inițiativa Fără Penali

Uniunea Salvați România reclamă abuzurile primarilor din țară care fac presiuni și încearcă să intimideze cetățenii care au semnat inițiativa Fără Penali în funcții publice ca să anuleze listele cu semnături.

În mai multe județele din țară, primarii au început să sune cetățenii de pe liste, chiar de față cu voluntarii împuterniciți de comitetul de inițiativă să predea listele. Este cazul județelor roșii Olt și Dolj. Primarul de la Brabova, județul Dolj, a primit în mod ostil dosarele și a început imediat să sune semnatarii. În prezența membrilor USR și a voluntarilor a întrebat doar data nașterii, dar nu știm ce s-a întâmplat după ce au plecat voluntarii. În alte comune, cum ar Orodel, primarii au amenințat că îi vor verifica și se vor răzbuna pe semnatarii inițiativei.

Situații similare au avut loc în județul Olt, în comunele Văleni, Fărcașele și Radomirești, unde primarii au început să sune cetățenii să facă verificări de față cu voluntarii care au depus listele și au contestat faptul că multe semnături provin de la cetățeni din diaspora.    
Abuzuri au avut loc și în județele Sălaj, Vaslui, Vrancea, Tulcea, unde primarii au încercat să intimideze cetățenii și să îi convingă să-și retragă semnăturile.

În comuna Ștefan cel Mare, din județul Vaslui, primarul a chemat fiecare cetățean care a semnat să confirme dacă semnătura îi aparține. Fiecare a fost pus să dea declarații scrise și indus în eroare prin diverse întrebări.

În comuna Vulturu, județul Vrancea, angajații primăriei au bătut din poartă în poartă ca să întrebe oamenii dacă au semnat sau nu și au încercat să discrediteze inițiativa. Le-au dat oamenilor exemple de persoane plecate în străinătate care au semnat și nu ar fi avut cum, deși românii din diaspora au trimis peste 30.000 de semnături pentru Fără Penali.

Primarul din comuna Ileanda, județul Sălaj a luat la rând cetățenii de pe liste și i-a sunat să verifice dacă au semnat inițiativa. O doamnă din această localitate ne-a povestit că a fost sunată de la primărie și informată că îi va fi anulată semnătura pentru că nu are numele complet, deși ea a confirmat că a semnat.  

În comuna Valea Nucarilor, din județul Tulcea, mai mulți semnatari ai inițiativei ne-au semnalat că primărița PSD i-a amenințat ca să își retragă semnăturile și ne-au cerut sprijinul pentru a face plângeri.

”Fără Penali este un proiect care afectează foarte direct și explicit interesele unui număr consistent de politicieni aflați astăzi la butoane, atât în administrația publică centrală, cât și în primăriile și consiliile județene și locale. Nu ne-au dat prea multă importanță până acum pentru că niciunul dintre ei nu a crezut că inițiativa va strânge semnăturile. Le-am strâns. Și acum încearcă cu disperare să ne blocheze. Sunt convins că vor folosi toate mijloacele ca să ne blocheze, de la șantaj, violență fizică, până la plângeri la poliție și parchet. Nu ne vom lăsa intimidați, vom continua să cerem validarea semnăturilor, vom continua să arătăm public abuzurile făcute împotriva noastră până când Fără Penali va ajunge în Parlament”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice a strâns peste 1.000.000 de semnături, dintre care câteva zeci de mii au fost primite prin poștă. Voluntarii au muncit mult pentru a verifica listele înainte de întocmirea dosarelor și o parte dintre semnături au fost eliminate deoarece păreau a avea probleme de conformitate. De exemplu în Huși, județul Vaslui, au fost scoase din dosare 1.700 de semnături pentru că scrisul era același la toate semnăturile, alte 9.000 de semnături din Ilfov au fost eliminate chiar de către membrii USR. Încercările de discreditare și sabotare a campaniei sunt foarte diverse. Este posibil să mai existe și semnături neconforme transmise cu rea credință. Legea este foarte clară și asta este datoria primăriilor, să valideze semnăturile, dar primarii și funcționarii nu trebuie să își depășească mandatul.

USR își pune la dispoziție avocații pentru a soluționa în instanță abuzurile celor din funcții publice care refuză să respecte legea, dar mai important, ignoră manifestarea civică a cetățenilor care au semnat inițiativa Fără Penali în funcții publice.