USR a votat împotriva propunerii de modificare a art. 48 din Constituția României

USR a votat împotriva propunerii de modificare a art. 48 din Constituția României

Senatorii USR au votat împotriva propunerii de modificare a art. 48 din Constituția României deoarece modificarea nu rezolvă nicio problemă reală a cetățenilor români, a familiilor din Romania. Această propunere de modificare a Constituției nu face decât să clasifice familiile din România în unele “constituționale” și altele “mai puțin constituționale”. 

Modificarea Constituției, așa cum a fost ea propusă, nu rezolvă problemele familiilor monoparentale sau a familiilor – din ce în ce mai numeroase – în care bunicii cresc copiii rămași în țară pentru că părinții sunt plecați să muncească în străinătate. De asemenea, modificarea propusă nu rezolvă problemele familiilor fără copii, sau a mamelor și taților care-și ceresc demn copiii, dar fără să fi fost căsătoriți. Sunt aceste cazuri de familii “neconstituționale”?

Pe fond, USR consieră că propunerea nu rezolvă probleme mult mai stringente ale familiei românești de azi: sărăcia în care se zbat familiile din România, acele familii cărora nu le mai ajung banii să-și plătească ratele la casă sau chiria din cauza inflației deși toată lumea muncește. Propunerea nu ajută victimele violenței în familie, nu ajută copiii din familii defavorizate să nu abandoneze școala, nu ajută familiile care trebuie să se îngrijească singure de bătrânii lor.

“Un vot împotriva modificării Constituției nu este un vot împotriva familiei ori valorilor tradiționale. PSD vrea oare cu adevărat un referendum despre valorile tradiționale? Ce ar fi atunci să facem cu adevărat un referendum despre valori, un referendum asupra valorii integrității? Atunci trebuie să fiți de acord cu un referendum ca cei condamnați penali să nu mai poată ocupa funcții publice! Sunteți acord cu un referendum pentru Educație? Pentru acordarea a 6% din PIB pentru educație? Pentru eliminarea imposturii, plagiatului în masă și a nepotismului? Dar cu un referendum pentru apărarea patrimoniului? Când ne-ați făcut de râs la Conferința de la Bahrain cerând statelor prezente să nu includă Roșia Montană în Lista UNESCO, ați cerut părerea cetățenilor? De ce fugiți de întrebările cu adevărat importante pentru viitorul nostru? Pentru acestea nu aveți curajul să întrebați cetățenii României ce părere au?“, a transmis senatorul USR Vlad Alexandrescu, în timpul dezbaterii din plenul Senatului.

Actuala propunere de modificare a Constituției este, însă, numai bună de folosit de către politicieni demagogi, iar faptul că niciun reprezentant al grupului de inițiativă a modificării legislative nu a venit în Senat să o susțină arată că guvernul și nu inițiatorii ei sunt cei care o doresc pusă exact acum pe agenda publică.   

“Avem un instrument excelent pentru a acoperi dezbaterea despre problemele reale și stringente cu care se confruntă românii, instrumentul perfect pentru a acoperi dezbaterea despre modificările la legile justiției și vizita Comisiei de la Veneția, de peste câteva zile, modificările la codul penal și codul de procedură penală ce favorizează abuzul în serviciu și traficul de influență, alocările bugetare discreționare către autoritățile conduse de obedienți, ancheta privind violențele jandarmeriei din 10 august, pensiile speciale și deficitul bugetar record pe care îl va plăti fiecare familie din România. Nu vrem ca o inițiativă cetățenească să servească drept instrument unor politicieni care nu doresc decât să-și ascundă fărădelegile și incompetența”, a subliniat senatoarea USR Florina Presadă, de la tribuna Senatului.

USR își dorește o Românie demnă în Europa, o Românie democratică și care privește cu încredere către viitor. La 100 de ani de Romania, merităm să fim liberi și egali!