Prefectul și Jandarmeria joacă pase cu responsabilitatea intervenției brutale de la mitingul din 10 august

Uniunea Salvați România reclamă că prefectul Capitalei și Jandarmeria Română joacă pase cu responsabilitatea intervenției brutale de la mitingul din Piața Victoriei de pe 10 august.

Noile declarații ale prefectului Speranța Cliseru care trebuia să fie audiată astăzi alături de comandantul Laurențiu Cazan în Comisia de apărare din Senat demonstrează că șefii Jandarmeriei ascund adevărul cu privire la decidenții care au dat ordinele în seara de 10 august. Prefectul a susținut astăzi că a semnat ordinul de intervenție a jandarmilor „după 12 noaptea”, când Piața Victoriei fusese deja evacuată, ceea ce infirmă declarațiile comandantului jandarmilor Laurențiu Cazan care a spus că ordinul a fost semnat de la ora 8 seara și că s-a acționat în baza lui.

USR consideră că era important ca cei doi oficiali să fie puși față în față pentru a clarifica declarațiile contradictorii de până acum. Audierea nu a avut loc din lipsă de cvorum la Comisia de apărare. Senatorii PSD (mai puțin Liviu Brăiloiu) au considerat că este prea mare efortul de a se prezenta la ședință, într-un dispreț total față de toți oamenii de bună credință care așteaptă răspunsuri pentru cele întâmplate la acel miting.

”Atunci când a fost vorba de a cerceta angoasele domnului Dragnea, parlamentarii PSD nu au avut nici o problemă în a cere și a vota înființarea unei comisii speciale de anchetare a activității SPP, dar acum, când peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale și sunt peste 700 de plângeri penale împotriva jandarmeriei, au considerat că e mai bine să trateze cu dispreț și nepăsare acest demers logic al Comisiei de apărare, în ale cărei atribuții intră tocmai controlul instituțiilor de forță. Din păcate, reprezentanții actualei puteri ne-au demonstrat de prea multe ori că nu sunt interesați decât de jocurile lor murdare în apărarea lui Dragnea și a clicii de infractori din jurul lui”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare din Senat.

USR atrage atenția că legea jandarmeriei prevede că nu e nevoie de un ordin scris al prefecturii pentru intervenții, așa că justificările șefilor Jandarmeriei sunt mincinoase și urmăresc să-i protejeze pe autorii politici de la vârful PSD care au dat ordinele pentru represiunea din Piața Victoriei. USR își exprimă speranța că investigația Parchetului general va clarifica lanțul de comandă și că această instituție va rezista atacurilor lui Liviu Dragnea până la aflarea adevărului.

Extras din lege:

Art. 17-19. Art. 17. – In cazul in care adunarile publice isi pierd caracterul pasnic si civilizat, politia si trupele de jandarmi vor interveni pentru impiedicarea sau neutralizarea manifestarilor ce tulbura grav ordinea si linistea publica, pun in pericol viata, integritatea corporala a cetatenilor, a trupelor de ordine sau ameninta cu devastari ori distrugeri de cladiri si alte bunuri de interes public sau privat.
Art. 18. – In cazurile prevazute de art. 17, organele de ordine vor interveni folosind, in conditiile legii si in raport cu situatiile create, mijloacele tehnice din dotare.
Art. 19. – (1) Interventia in forta va fi aprobata de prefect sau de inlocuitorul acestuia la solicitarea comandantului fortelor de jandarmi care asigura masurile de ordine publica la locul adunarii publice
(2) Aprobarea interventiei in forta nu este necesara in cazul in care asupra fortelor de ordine se exercita violente care pun in pericol iminent viata, integritatea corporala sau sanatatea acestora ori a altor persoane sau cand exista indicii temeinice ca participantii pregatesc sau au comis o fapta ilegala.