Parlamentarii USR au depus plângeri penale împotriva Jandarmeriei

Parlamentarii USR au depus plângeri penale împotriva Jandarmeriei

Deputatul USR Stelian Ion a depus, luni, la Parchetul General, o plângere în nume propriu după mitingul din 10 august, dar și în numele lui Doru Oprea, membru USR, care a fost rănit grav în timpul protestului diasporei.

Plângerea penală depusă de deputatul USR este împotriva Ministrului Afacerilor Interne Carmen Dan, prefectului capitalei Speranța Clișeru,șeful jandarmeriei colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, maiorul Laurențiu Cazan, colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv și împotriva jandarmilor care au pus în aplicare ordinele pentru reprimarea prin violență a protestului.

“Colegul nostru Doru Oprea a fost una dintre victimele cel mai grav afectate de evenimentele din 10 august. A suferit o operație în urma căreia i s-a extras din picior un capac de grenadă. Am toate actele medicale, avem plângerea penală în numele lui Doru Oprea. Colegul nostru a fost la un pas de moarte pentru că grenada a trecut la câțiva milimetri de artera femurală. De aceea suntem atât de hotărâți să mergem până în pânzele albe pentru a arăta ce s-a întâmplat. Trebuie ca ancheta să releve cine sunt vinovații principali, nu vrem țapi ispășitori în persoana unor jandarmi subordonați. Vrem ca ancheta să se îndrepte spre abuzul de putere săvârșit de comandanți și cei care au dat ordine politice pentru reprimarea acestei manifestații pașnice. În denunțul meu am indicat că vreau să se ia măsuri și împotriva huliganilor care au instigat și au lovit jandarmii”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Printre infracțiunile invocate de Stelian Ion se regăsesc vătămarea corporală, purtarea abuzivă, infracțiunea cel mai des întâlnită la mitingul de pe 10 august, abuzul în serviciu și împiedicarea desfășurării unei adunări publice.

O plângere penală a fost depusă și de deputatul USR Emanuel Ungureanu, motivând că “atacul jandarmilor a fost o combinație de ticăloșie premeditată și incompetență. Nu există nicio justificare pentru tactică, tehnică, pentru modul în care au acționat jandarmii care și-au depășit atribuțiile și ne-au atacat la propriu. A fost un amestec de atac criminal care trebuia să se soldeze cu victime care să ateste teza că străinii, Soros, ori diasporenii organizează manifestații cu scop violent de îndepărtarea guvernului. Eu vreau să știu cine a fost în spatele acestor violențe pentru că acolo puteau să moară oameni”. 

De asemenea, și deputatul USR Tudor Pop a depus o plângere penală împotriva Jandarmeriei Române, în care a relatat modul abuziv, disproporționat și brutal în care efective de jandarmi au reprimat o manifestație pașnică, rănind sute de oameni și punând în pericol viața a alte zeci de mii într-un mod total nejustificat.

“Este dreptul nostru că cetățeni să semnalăm și să reclamăm abuzurile instituțiilor statului atunci când acestea au loc, indiferent de natura lor. Dacă ignorăm acest drept și nu tragem un semnal de alarmă se legitimează noi comportamente și măsuri abuzive”, conchide deputatul USR Tudor Pop.