USR salută manifestația pașnică a diasporei moldovenești

Uniunea Salvați România salută manifestația pașnică a diasporei moldovenești împotriva unui stat acaparat de oligarhi și face apel la autoritățile de la Chișinău să nu repete greșeala de la București și să agreseze populația pașnică.

Mii de moldoveni s-au întors acasă să manifeste împotriva derapajelor antidemocratice ale guvernării oligarhului Plahotniuc și împotriva invalidării alegerilor din Chișinău unde a câștigat candidatul pro-european Andrei Năstase.

”Una dintre cele mai importante cerințe a protestatarilor este anularea sistemului electoral mixt pe care Parlamentul Republicii Moldova l-a adoptat în mod abuziv, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și fără să existe un consens național. Din cauza acestui nou sistem electoral, votul diasporei formată din aproape un milion de moldoveni nu mai contează atât de mult. Doar 3 deputați din partea diasporei vor intra în Parlament, în condițiile în care statistici neoficiale arată că aproape jumătate din cetățenii moldoveni sunt plecați în afara țării”, explică deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Scrutinul electoral din 2016 a arătat că diaspora reprezintă o masa critică așa că aceasta a fost anihilată în Republica Moldova, astfel încât PD-ul lui Plahotniuc în tandem cu PSRM-ul lui Dodon să se permanentizeze la putere încă cel puțin 10 ani.

USR este alături de opoziția extra-parlamentară de la Chișinău și salută eforturile partidelor democratice proeuropene PAS și PPDA împotriva abuzurilor puterii actuale.

În pofida vacanței forțate de 9 zile acordată de Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a împiedica prezența masivă a oamenilor în Piața Marii Adunări Naționale, USR își exprimă încrederea că această manifestație va relansa atitudinea civică a societății moldovenești.