USR îi solicită Ministerului Culturii măsuri urgente pentru salvarea cetăților dacice incluse în UNESCO

USR îi solicită Ministerului Culturii măsuri urgente pentru salvarea cetăților dacice incluse în UNESCO

Uniunea Salvați România solicită Ministerului Culturii măsuri urgente pentru salvarea cetăților dacice incluse în patrimoniul UNESCO. Senatorul USR Mihai Goțiu a efectuat, luni, o vizită de documentare la două dintre cetățile dacice din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia și Costești, și a constatat că guvernul PSD-ALDE a abandonat complet ansamblul inclus, în 1999, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

“La Costești, cetate aflată în administrarea Ministerului Culturii, situația găsită e revoltătoare. Panourile de informare au ruginit, iar informațiile sunt neinteligibile. Nu există niciun drum de acces amenajat, doar o cărare ad-hoc, pe care urci pe propria răspundere, mai ales dacă plouă. Nu există vreo pază și, astfel, nu e de mirare că oricine vrea își poate scrijeli numele pe zidurile vechi de două milenii. Acoperișul de protecție al zidurilor de cărămidă nearsă, care se ridicau în continuarea zidurilor de piatră, e vechi de câteva zeci de ani și degradat și nu mai este în stare să-și îndeplinească misiunea. Cele mai revoltătoare imagini sunt, însă, cele cu bucățile de zid desprinse de niște inconștienți din zidul fostelor fortificații, care au supraviețuit cuceririi romane și timpului, dar nu și prostiei celor care au trecut pe aici în ultimul an”, a declarat senatorul USR, care a prezentat pe pagina de Facebook o înregistrare video cu o parte din distrugerile constatate.

USR transmite că la începutul noii sesiuni parlamentare, îi va prezenta ministrului George Ivașcu un raport cu neregulile constatate și va solicita Guvernului alocarea de fonduri pentru luarea unor măsuri urgente care să stopeze degradarea și distrugerea cetăților dacice din Patrimoniul UNESCO, aflate în administrarea Ministerului Culturii.

“Principala preocupare a ministrului Culturii, George Ivașcu, în acest an, a fost să blocheze includerea Roșiei Montane în UNESCO, dar nu a mișcat niciun deget pentru oprirea distrugerii și vandalizării cetăților dacice, incluse deja în UNESCO, pe care le are în administrare. În același timp, Carmen Dan are un singur obiectiv: să-l protejeze pe Dragnea și să gazeze protestatari pașnici, chiar dacă ministerul pe care îl conduce are obligația legală de a asigura paza gratuită a siturilor UNESCO din România”, conchide senatorul USR Mihai Goțiu.