Audierea lui Carmen Dan a fost un simulacru.  PSD ascunde adevărul protestului de pe 10 august

Audierea lui Carmen Dan a fost un simulacru. PSD ascunde adevărul protestului de pe 10 august

Uniunea Salvați România reclamă că audierea lui Carmen Dan în Comisia de Apărare a fost un simulacru. PSD se teme ca românii să afle adevărul despre represiunea din 10 august, în care au fost răniți sute de cetățeni pașnici.

USR transmite că Ministrul de Interne s-a prezentat la comisie cu un raport clasificat la care membrii comisiei, implicit parlamentarii USR, nu au avut acces și nici nu au primit răspunsuri clarificatoare din partea ministrului.

“Ni s-a fluturat un raport în față al cărui conținut nu-l cunoaștem pentru că documentul a stat doar la ministrul Dan și a celor care au însoțit-o. Dincolo de transparența pe care trebuia să le-o arate românilor, Carmen Dan ne-a arătat că este deconectată de la instituțiile statului, și că este incapabilă să gestioneze corect resursele care asigură ordine publică și siguranță națională. Ministrul a declarat astăzi că s-a prezentat la Minister, undeva pe la ora prânzului, pentru că a văzut la televizor. Este inadmisibil să fii atât rupt de realitate când ai în subordine diverse direcții, instituții care se ocupă direct de tot ce înseamnă prevenție și gestionare a ordinii publice din țară”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vice-președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

USR contestă decizia ministrului de Interne, dictată de PSD, de a clasifica în mod abuziv raportul privind evenimentele din 10 august. USR va contesta această decizie în instanță, și transmite că răspunsurile pe care le așteaptă românii despre represiunea din 10 august sunt ascunse pentru că așa vor politrucii PSD crescuți în școala secretului. Tot un abuz este și secretizarea audierii ministrului și decizia de a scoate presa din sală.  

“Este regretabil că nu s-a dat voie presei să asiste la cea de-a doua parte a audierii. Nu consider că au fost elemente de confidențialitate sau clasificare. Mai ales că ministrul nu a răspuns la întrebările esențiale pentru a stabili adevărul. Carmen Dan nu a putut explica de ce s-au folosit gaze lacrimogene și de ce nu s-au făcut pașii necesari pentru a evita consecințele amestecului de forțe de ordine, protestatari pașnici și violenți. Ori de ce nu s-a constituit un centru național de intervenție a acestui protest, dacă există documente oficiale care consemnează ce s-a discutat chiar și în cadru informal, în cadrul acestei întâlniri. Reacția ministrului a fost disproporționată”, a transmis deputatul USR Nicolae Daniel Popescu, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

La 11 zile de la evenimentele nefericite din Piața Victoriei, Carmen Dan refuză să-și asume politic consecințele a căror victime au fost peste 400 de cetățeni. Mai mult, Carmen Dan, este la a treia apariție televizată și continuă să susțină ideea că cei prezenți la miting se fac vinovați prin simplul fapt că au fost acolo.

“Doamna ministru a explicat că de fapt cei care au participat se fac vinovați, pentru că erau la un miting neautorizat, iar prin faptul că au rămas în Piața Victoriei și-au asumat urmările. Așadar, victimele au fost vinovate pentru că au fost acolo și au fost lovite cu atâta cruzime. Evaluările pe care le-au făcut nu ni le-au pus la dispoziție și nici acum nu știm câți au fost evaluați ca periculoși. S-a invocat că motivul agresiunii jandarmilor ar fi fost pentru că protestatarii urmau să atace clădirea Guvernului și că aveau informații despre prezența galeriilor de fotbal. Dar nu am văzut și nici nu ne-a prezentat acțiuni din care să reiasă acțiuni de izolare a acestora, mai ales că erau prezenți femei, copii, bătrâni. A aruncat vina pe cei prezenți. A transmis că victimă e Jandarmeria. Că jandarmeria a acționat punctual, legal, peste tot au fost comunicații”, a declarat deputatul USR Dumitru Lupescu, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

USR își exprimă încrederea că românii vor afla adevărul iar cele 300 de plângeri penale depuse împotriva jandarmilor la Parchetul Militar vor face lumină în aceste cazuri.