PSD vrea să cumpere pensionarii prin Legea Pensiilor

Uniunea Salvați România consideră că PSD vrea să cumpere pensionarii prin noua lege a pensiilor, care are la bază calcule populiste și nesustenabile.

USR avertizează că nu există bani la buget pentru promisiunile din Legea Pensiilor, propusă de PSD. Fondul de pensii este deja deficitar, iar deficitul este de 3% din PIB. Acesta va exploda în condițiile în care tendințele demografice arată că anual numărul pensionarilor crește, în timp numărul angajaților scade. În anul 2032, un angajat va trebui să susțină 2.5 pensionari, ceea ce înseamnă o povară imensă.

Guvernul nu va putea menține deficitul bugetar sub 3% dacă crește pensiile și va fi obligat să taie din nou din investițiile pentru dezvoltarea țării. Din cauza lipsei de autostrăzi, școli și spitale, tot mai mulți tineri pleacă din țară. Între 3.5 și 5 milioane de români lucrează în străinătate și nu contribuie la sistemul de pensii pentru că și-au dat seama că dacă rămân în România nu își pot realiza visele.

”Într-un mod populist și nesustenabil economic, PSD promite dublarea sau chiar triplarea pensiilor. Este o promisiune fantasmagorică. Pensiile pot să crească doar dacă crește economia. Ce a făcut PSD-ALDE pentru creșterea economiei? Nimic. Noroc că România face parte din Uniunea Europeană și anul trecut economia a crescut, o dată cu restul țărilor europene. Din păcate, într-un an de creștere economică, Guvernul doar a cheltuit bani, fără să învețe nimic din lecția anilor 2007-2008. O creștere de 40% a punctului de pensie, de la un an la altul, pe cât de dorită ar fi, este imposibil de realizat din punct de vedere economic”, a explicat deputatul USR Cristian Seidler, membru în comisia de muncă din Camera Deputaților.

USR reclamă că Legea Pensiilor are la bază doar un calcul populist, în condițiile în care cea mai mare creștere a pensiilor are loc în anul electoral 2020. În schimb, proiectul nu se bazează pe analize serioase, iar rezultatele vor fi la fel imprevizibile ca în cazul Legii Salarizării. Anul trecut, Olguța Vasilescu dădea asigurări că nu vor scădea salariile, dar după intrarea în vigoare a legii mulți români au rămas cu mai puțini bani în buzunare. Există același risc și pentru pensionari, deoarece proiectul anunțat de domnul Dragnea se bazează pe niște așteptări cel puțin nerealiste.

”Orice astfel de politică, cu un impact imens în economia românească, trebuie gândită foarte atent. Așteptările că veniturile la bugetul de pensii vor crește într-un asemenea ritm nu sunt susținute de absolut niciun indicator economic în momentul de față. Din contră: cu o populație care îmbătrânește, cu o rată imensă a emigrării și care nu dă semne de încetinire, cu un deficit care nu are șanse de atenuare, cu o îndatorare excesivă, acest tip de populism adoptat de guvernul PSD-ALDE este extrem de periculos pentru fragilitatea economiei României”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, membru în comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Uniunea Salvați România critică, de asemenea, faptul că PSD a anunțat Legea Pensiilor exact înainte de mitingul diasporei în încercarea de a acoperi în presă faptul că zeci de mii de oameni strigă în stradă pentru justiție, pentru autostrăzi, pentru școli, pentru spitale. Guvernul României face campanie de imagine pentru Liviu Dragnea, care și de această dată a apărut primul la televizor să facă marele anunț despre creșterea pensiilor.