Plângere penală împotriva Romsilva, depusă de senatorul USR Mihai Goțiu

Plângere penală împotriva Romsilva, depusă de senatorul USR Mihai Goțiu


Senatorul USR Mihai Goțiu a depus, vineri, 20 iulie 2018, o plângere penală împotriva Romsilva pentru modul dezastruos de administrare a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC).

În plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, Mihai Goțiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt comise mai multe infracțiuni, printre care abuz în serviciu, neglijență în serviciu, înșelăciune, fals în declarații, uz de fals.

”În perioada 12-16 iulie, am efectuat o nouă vizită de documentare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, unde am dat peste o situație dezastruoasă: depozite de gunoaie, incluziv saci de ciment și moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în UNESCO, vetre de foc și urme de mașini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potențial de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine, tăieri ilegale în Rezervația Naturală Cheile Carașului și indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeași rezervație. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preț pe seama distrugerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea și menținerea în bune condiții a acestei zone”, a declarat Mihai Goțiu.

Senatorul USR a reclamat și faptul că pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului național, care nu a fost aprobat însă. ”Orice persoană de bună credință care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înșelată și să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată și un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depășite toate termenele legale și contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze și să-l trimită spre aprobare. De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcție cu doar patru luni în urmă”, a explicat Mihai Goțiu.

Inducerea aparenței că PNSCC ar avea plan de management nu doar că acoperă faptul că ANANP și Guvernul trebuie să constate încheierea contractului de administrare al Romsilva pentru neîndeplinirea obligațiilor legale și contractuale, ci riscă și să producă consecințe juridice grave, materiale și chiar penale, pentru cei care cad în capcană și iau de bun așa-zisul plan de management de pe site-ul oficial al PNSCC.

Tot astăzi, Mihai Goțiu a mai trimis sesizări și către Garda de Mediu și Garda Forestieră, prin care solicită verificarea modului în care Administrația PNSCC a pus în exploatare o altă parcelă din Rezervația Naturală Cheile Carașului (UA 77, Ocolul Silvic Reșița) și anularea actului de punere în valoare.

În urmă cu un an, Mihai Goțiu a efectuat o primă vizită de documentare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. La câteva zile de la prezentarea primelor informații despre abuzurile și ilegalitățile constatate, o zonă vizitată de acesta a fost incendiată. Ancheta Corpului de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor a confirmat o mare parte din cele reclamate de Mihai Goțiu, iar raportul întocmit de minister a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Senatorul USR a documentat, în ultimul an, situația și din alte parcuri naționale din România, dar și modul în care sunt administrate parcurile naționale din Austria, informațiile obținute urmând să stea la baza unui pachet legislativ care să ofere o protecție reală acestor zone cu regim special de protecție, astfel încât scopul conservării lor să fie îndeplinit, iar comunitățile locale să beneficieze de pe urma acestora.