USR și PMP au atacat la CCR Codul Administrativ

USR și PMP au atacat la CCR Codul Administrativ

USR și PMP au atacat la Curtea Constituțională Codul Administrativ adoptat, luni, în Parlament, de majoritatea PSD-ALDE care vrea să politizeze întreaga administrație publică din România.

În sesizare, USR arată că pensiile speciale pentru aleșii locali introduse prin Codul Administrativ încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii din Constituție. Coaliția PSD-ALDE continuă, în mod rușinos, să acorde privilegii politicienilor în fața cetățenilor simpli care plătesc taxe și impozite și susțin din banii lor sistemul public de pensii și inclusiv pensiile speciale. Nu există nicio justificare pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali, alta decât fidelizarea primarilor și a președinților de consilii județene în vederea viitoarelor alegeri.

USR reclamă în sesizare și politizarea funcțiilor publice de prefect, subprefect și conducători de deconcentrate. Codul Administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziții ocupate în prezent de înalți funcționari publici ceea ce încalcă obligațiile de profesionalizare a administrației publice pe care România și le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

„Codul Administrativ întoarce România în urmă cu peste zece ani, în situația de preaderare la UE. Practic, țara noastră a bifat o serie de criterii ca să intrare în Uniunea Europeană și după ce a fost acceptată și s-a văzut cu sacii în căruță le debifează. România a garantat la Bruxelles că reprezentanții Guvernului în teritoriu care controlează actele administrative ale primarilor și consiliilor locale vor fi profesioniști, neutri politic, dar renunță la această obligație, de dragul baronilor locali. Vom ataca acest cod la CCR pentru că e datoria noastră să păstrăm administrația publică curată, departe de interesele partidelor sau ale grupurilor de interese de orice fel”, a declarat senatoarea Florina Presadă, reprezentanta USR în Comisia specială de Cod Administrativ.

Sesizarea a fost semnată de 28 de deputați USR, 13 deputați PMP, șase deputați neafiliați și trei deputați PNL.

Puteți citi aici – Sesizarea pe Codul Administrativ